Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 13:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hallde-bensin-over-sig-i-protest-mot-gruva/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hällde bensin över sig i protest mot gruva

Nya protester bröt på onsdagen ut i samband med det brittiska gruvbolaget Beowulfs provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk. En aktivist ska ha hällt bensin över sig, rapporterar flera medier. Personen har omhändertagits av polisen.

Ett 30-tal aktivister har satt sig i träd i området och ett tiotal poliser finns på plats.

Förra veckan greps sex demonstranter efter att ha kedjat fast sig, grävt diken och blockerat vägen med bråte. I juli greps nio personer i flera liknande aktioner.

Gruvbolaget Beowulfs kommer på onsdagsförmiddagen med bulldozrar, borrmaskin och ett 30-tal anställda.

Den planerade gruvan delar två renbetesmarker och enligt samebyarna i området hotas renskötsel och den samiska kulturen av brytningarna. Men frågan delar Jokkmokk. Enligt lokala medier kan satsningen ge 400 nya jobb i en gruva nästan lika stor som LKAB:s i Malmberget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.