Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hallengren-om-ersattning-till-riskgrupper-vet-inte-vad-jag-kan-lova/

SVENSK POLITIK

Hallengren om ersättning till riskgrupper: Vet inte vad jag kan lova

Lena Hallengren (S) är socialminister.
Foto: Alexander Mahmoud

Arbetet med en ny smittskyddspeng till personer i riskgrupper har kört fast. Riksdagens partier har gemensamt utlovat en sådan ersättning men beslut dröjer. Socialminister Lena Hallengren (S) ser stora svårigheter med reformen.

– Jag vet inte vad jag ska lova, säger ministern.

Folkhälsomyndighetens huvudbudskap under pandemin har varit att personer över 70 år behöver skyddas från smitta. Men Socialstyrelsen har identifierat en rad andra riskfaktorer, som cancersjukdom, fetma och kombinationer av kroniska åkommor som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, njursvikt, kol med mera.

Alla riksdagens partier har enats om att det behövs en ny ersättning för att skydda de här personerna. De ska ges möjlighet att stanna hemma från jobbet, även om de inte kan arbeta hemifrån, och då få en så kallad smittskyddspeng.

Sedan riksdagens ställningstagande har det gått en månad utan att personerna i riksgrupperna fått något ytterligare besked. Nu varnar socialminister Lena Hallengren (S) för att reformen är mycket komplicerad att förverkliga.

– Vi gör verkligen allt vi kan men det är otroligt svårt. Jag tror att det är farligt om jag säger när jag tror att det kommer för jag kan inte svara på det, säger hon.

Socialstyrelsen har gjort bedömningen att 200.000 personer kan bli aktuella för ersättningen. Enligt Lena Hallengren måste man räkna med att betydligt fler, kanske 300.000, söker ersättning och de flesta lär i så fall göra det tämligen omgående. Omfattningen är ett av problemen, menar ministern.

– Det blir som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem. Om Försäkringskassan ska både handlägga ärendena och betala ut ersättning så behöver myndigheten kanske 2.000 nya handläggare. Det innebär en risk att de sökande inte får sina pengar förrän vid årsskiftet.

Ett alternativ är att arbetsgivaren betalar ersättningen och sedan kompenseras för det. Då skulle pengarna komma snabbare men Lena Hallengren ser stora problem.

– Det känns inte lockande att arbetsgivaren ska bli myndighetsutövare. Integriteten gentemot arbetsgivaren är mycket viktig. Vi vill inte försätta människor i ett läge där man blottar sig samtidigt som företagen går dåligt och börjar säga upp folk, säger Lena Hallengren.

Hur man avgör vem som tillhör riskgrupperna och inte kan arbeta hemifrån, och hur man stävjar fusk så att rätt person får rätt ersättning, är grundfrågorna som måste klaras ut, enligt ministern

DN har tidigare skrivit om 65-åriga Blenda Wennborg som har både kol och astma och enligt läkare löper hög risk att dö om hon får covid-19. Hon har stannat hemma från jobbet för att skydda sig mot smittan men får ingen ersättning.

Vad har du för besked till Blenda Wennborg och alla andra i riskgrupperna i arbetsför ålder som nu oroar sig både för smittan och för sin ekonomi?

– Jag vet inte vad jag ska lova, men det är min uppfattning att på ett eller annat sätt ska vi hitta en lösning, säger Lena Hallengren.

Läs mer: Hon kan dö av covid-19 men får ingen ersättning

En som oroas av ministerns besked, eller brist på besked, är Inger Ros, förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung, som har många medlemmar i riskgrupperna.

– Våra medlemmar är väldigt oroliga. Jag får ont i magen när de hör av sig.

Inger Ros vädjar om en snar lösning.

– Jag tycker att det är bättre att kasta nätet brett än att fastna i svåra gränsdragningsproblem.

Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall sitter i riksdagens socialutskott. Hon är missnöjd med att regeringen inte kommit längre i frågan.

Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall.
Foto: Janerik Henriksson/TT

– De här människorna är desperata, de är nere på botten av sina plånböcker. Då duger det inte att bara säga att det här är svårt. Vi har hittat lösningar på andra svåra frågor under coronakrisen, till exempel när pengar ska betalas ut till företag. Nu handlar det om relativt få personer men det handlar också om liv och död, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Läs mer: Antalet ansökningar om sjukpenning exploderar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt