Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hallengren-syrgas-ska-kunna-ges-pa-aldreboenden/

SVERIGE

Hallengren: ”Syrgas ska kunna ges på äldreboenden”

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Socialminister Lena Hallengren reagerar på DN:s avslöjande om att äldre sätts på palliativ behandling i strid med Socialstyrelsens riktlinjer, och att syrgasbehandling inte finns tillgängligt på äldreboenden vid covid-19.

– Syrgas kan tas till äldreboendet om det är rätt behandling, säger Hallengren.

Lena Hallengren säger att hon inte förstår regionernas uppgifter om att syrgasbehandling inte kan erbjudas covid-sjuka äldre på äldreboenden i regionerna, som DN:s granskning av regionernas styrdokument visar. Genomgående i de granskade regionerna är att syrgasbehandling inte kan erbjudas vid andnöd i samband med covid-19 på äldreboende, och att läkemedelsbehandling med opioider därför ordineras i första hand vid palliativ vård.

– Vi har inte den typ av äldreboenden som man hade förr med sjukhem med syrgas i väggen. Men det betyder ju inte att man inte ska kunna ta dit syrgas om det är rätt behandling. Bilden är inte att vi har brist på syrgas i Sverige, säger Lena Hallengren.

Hallengren är kritisk till regionernas besked om att äldre måste föras till sjukhus eller till geriatrisk vård för att få behandling med syrgas.

– Det finns inget som säger att man måste flytta en person – det är en individuell bedömning, säger Lena Hallengren och hänvisar till att Socialstyrelsen tidigare lyft att sköra personer inom äldrevården flyttas lite för ofta.

På onsdagen kom också beskedet att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, startar en större tillsyn av äldreomsorgen som omfattar tillgången till syrgasbehandling. Myndigheten har fått signaler om att många äldre på äldreboenden saknar tillgång till syrgasbehandling som är en del av Socialstyrelsens rekommendationer för palliativ vård. Ivo ska också granska att individuella vårdbehov tillgodoses, och att medicinska behov utreds, även för äldre på äldreboenden som inte bedöms behöva sjukhusvård.

– Det är ju väldigt allvarligt om det stämmer som DN skriver, och det som jag också får till mig - att äldre inte får den vård de skulle behöva, och om det visar sig att man inte har fattat beslut på riktig medicinsk grund. Det är oerhört viktigt även i en pandemi, att riktlinjer för vård av äldre följs. Att Ivo granskar är angeläget, säger Lena Hallengren.

I Norge har man sett till att rusta äldrevården för att kunna erbjuda syrgas på äldreboenden vid andnöd i samband med covid-19, till skillnad från i Sverige. Vad säger du om det?

– Jag kan inte uttala mig om hur man valt att göra i Norge. Men i Sverige har vi inte brist på syrgas, inte heller på vårdplatser eller intensivvårdsplatser. Jag har svårt att se att vi hamnar i ett läge då syrgas inte kan erbjudas för att den inte står på äldreboendet. Visst är det en fråga om kompetens, men det gäller ju också i normala fall. Palliativ vård är ju en verksamhet som möter sjuka gamla människor och som har en vana att vårda palliativt.

DN har också avslöjat att äldre sätts på palliativ behandling med opioider vid covid-19, efter beslut av läkare över telefon, utan att anhöriga informerats, och utan att träffa patienten. När behandlingen sätts in kritiseras det av experter, och Yngve Gustafson, professor i geriatrik anser att äldre utsätts för en ”cocktail av opioder” som kan liknas vid aktiv dödshjälp.

– Jag har förstås talat med Socialstyrelsen, och förstått att vid palliativ vård kan syrgas vara ett alternativ, men att bedömningen måste göras i varje enskilt fall - inte utifrån vilken vård som ges. Då gäller det att man också granskar att man  gjort en individuell bedömning, säger Lena Hallengren.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt