Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Halloween eller Alla helgons dag?

Foto: Tim Sloan/Maja Suslin/TT

När ska man fira Alla helgons dag och när ska ungarna gå loss på grannarnas ringklockor? Är det samma dag? DN tar hjälp av Martin Modéus, biskop i Linköpings stift och författare till boken "Tradition och liv" för att reda ut begreppen.

Varje höst är det samma visa. Förvirringen är stor bland svenska firare om när Halloween och Alla helgons afton infaller och varför det är skillnad på dem. När ska man vara glad och när ska man vara ledsen?

Martin Modéus är biskop i Linköpings stift och författare till boken ”Tradition och liv”. Vi låter honom guida:

* Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november. Kan sägas vara den ursprungliga kyrkliga högtiden för firandet av martyrer och helgon, och har enligt vissa rötterna i förkristna keltiska traditioner.

– Den dagen spikades redan året 835 i vad som är Tyskland numera, säger Martin Modéus.

* Alla helgons dag är röd dag i Sverige och infaller på en lördag mellan 31 oktober och 6 november. Det bestämdes 1953.

– Alla helgons dag och Allhelgonadagen är egentligen samma sak. Anledningen till att Alla helgons dag alltid är satt på en lördag är för att man ska kunna fira under helgen.

* Allhelgonaafton kallas också All hallows eve eller Halloween. Firas alltid dagen innan Allhelgonadagen i USA och på Irland, det vill säga den 31 oktober.

– Man ska inte låta sig förfäras av busaspekten i det hela. Vid jul och påsk har vi ju tomtar och påskkärringar. Jag kan tänka mig att folk var lika förfärade över det i början, säger Martin Modéus.

I Sverige infaller den alltid på en fredag, mellan den 30 oktober och 5 november, alltså dagen innan Alla helgons dag.

– Enligt gammal världsbild började morgondagen redan klockan sex på kvällen innan. Därför har helgaftnarna haft sin betydelse, precis som julafton och påskafton. Och det är därför Halloween firas den 31 oktober.

* Alla själars dag infaller söndagen närmast efter Alla helgons dag i Sverige. Enligt den svenska kyrkans tradition är det den dagen som man ska skänka tankar åt själar som har lämnat jordelivet. Men idag går de flesta svenskar till kyrkogården på lördagen.

– Inte mycket att göra åt det. Och det är inte mycket att bråka om heller.

För Martin Modéus är det viktigt att kunna bevara mångfalden i traditionerna. Att irländsk-amerikanska Halloween har gjort intåg på senare år är ingen katastrof. Det måste inte bara handla om döden, och det behöver inte bara handla om godis. Modéus ser gärna en balans mellan festen eller buset och det mer seriösa.

– Många plockar fram sin sorg under den här helgen. Samtidigt måste man se till barnens behov också.

Alar Holm, butikschef på Buttericks i Stockholm, börjar planera för nästa års Halloween redan på måndag. Han tycker inte att Halloween-firandet från andra sidan Atlanten har anammats helt och hållet.

– Det är inget Halloween-firande egentligen utan mer en härlig höstfest med Halloween-tema.

Men frågan är när man ska fira Halloween här i Sverige.

– Ibland infaller ju Halloween på en helg, men när året flyter som i år så infaller den mitt i veckan. Och det är inte lika många som går ut på en torsdag. Jag ser gärna att det blir båda helgerna då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.