Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hamburgare på mjölmask – ny mattrend

Grillade gräshoppor redo att avsmakas på Pekings matmarknad.
Grillade gräshoppor redo att avsmakas på Pekings matmarknad. Foto: Tommy Svensson

Mask i maten – nya hipstertrenden? Insekter som människoföda är på uppåtgående som klimatsmart alternativ. På kort tid har såväl forskare som matbloggare bjudit på smakprov.

Insekter spås bli framtidens mat när allt fler munnar ska mättas på jorden och har stöd av FN som ett hållbart alternativ. Det är inte så konstigt som det låter, i Kina är insekter sedan länge en delikatess. Dessutom är de en viktig proteinkälla som i jämförelse med köttproduktion kan framställas på ett mycket mer effektivt och miljövänligt sätt.

Nyligen har två event ägt rum i Stockholm i syfte att få oss att våga provsmaka krypen. På menyn fanns till exempel smörstekta mjölmaskar och nudlar med gräshoppor.

På Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som var en av arrangörerna, är man övertygad om att insekter snart är på var mans tallrik. Än så länge är insekter inte tillåtet som livsmedel i Sverige, men flera forskare vill nu undersöka om det går att utveckla insektsodling för storskalig matproduktion i Sverige.

En annan förespråkare för den nya mattrenden “entomofagi” (äta insekter) är matbloggaren Anders Engström i förorten Bagarmossen i södra Stockholm. På bloggen Bugburger testar han att laga till hamburgare på frystorkade mjölmaskar och delar med sig av receptet. Det är nämligen inte förbjudet för privatpersoner att äta insekter.

– Den här matbloggen är mitt grepp på hur man kan äta mer klimatsmart. Det här är en förändring som kommer att ske och jag vill vara med och påverka attityder, säger Anders Engström till Stockholm Direkt.

Inspirationen har han hämtat från det hippa hipsterstället Flippin' Burgers. Där bloggade ägaren om sin jakt på den perfekt hamburgaren som sedan mynnade ut i att han öppnade en restaurang. En affärsidé som även Anders Engström vill satsa på, fast med mjölmaskhamburgare.

Ytterligare ett tecken på att ”entomofagi” vinner mark är den ökande försäljningen av proteinbars med protein från insekter i både USA och Europa. Att mala ner insekterna och blanda med andra livsmedel kommer troligen bli det vanligaste sättet att äta dem på.

I dag föds mjölmask upp till djurfoder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.