Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Han är hundra år för sent ute”

Datoranimation av Nobel Center.
Datoranimation av Nobel Center. Foto: David Chipperfield

Kungens kritik mot såväl placeringen som storleken av Nobel Center på Blasieholmen väcker både förvåning – och glädje.

– Jag kan ha respekt för att man har olika åsikter, det är en del av demokratin. Men jag blir förvånad över att kungen lägger sig i ett demokratiskt fattat beslut, säger Roger Mogert, stadsbyggnads– och kulturborgarråd, S.

För en dryg månad sedan beslutade kommunfullmäktige i Stockholm att det blir ett Nobelcenter på Blasieholmen. Frågan om placeringen har kantats av protester och en het debatt, som inte vill tystna. Nu ger sig kungahuset in i diskussionen.

Till DN säger kungen att huset är för stort och att det borde gå att flytta det.

– Det är tråkigt att kungen inte tycker om huset. Men nu är detaljplanen fastslagen och den demokratiska processen, där kungahuset inte är en del, har gåtts igenom, säger Roger Mogert.

Nobel Center kommer att ligga mittemot Slottet. Roger Mogert utesluter inte att kungens kritik kan bero på att huset påverkar utsikten.

– Det kan väl ha med det att göra. Det är många som ogillar förändringar, säger han.

Kungaparet lägger också fram ett förslag om att hålla en folkomröstning i frågan om placeringen. Något som Roger Mogert reagerar starkt på.

– Den här frågan har avgjorts och huruvida det ska göras folkomröstningar eller inte har kungahuset inte med att göra, säger Mogert, och tillägger:

– Det känns lite absurt att år 2016 svara på vad kungahuset vill. Vi har en ordning i Sverige där kungahuset inte lägger sig i politiska frågor. Det är en del av kompromissen sedan tidigt 1900-tal.

Nobel Center är en publik byggnad, men det är Nobelstiftelsen via bolaget Nobelhuset som står för bygget av huset. Susanne Lindh, vd för Nobelhuset vill inte kommentera kungens kritik.

– Jag kommenterar inte hovets uttalanden i sak. Vi har informerat kungen och drottningen om Nobel Center på samma sätt som alla andra. Stockholms stad har nyss gett klartecken efter en demokratisk process och det är staden som bestämmer över vad som ska ske på deras mark, säger hon.

Att flytta på byggnaden, som kungen föreslår, är inte görligt enligt Susanne Lindh.

– Vi är nöjda med utformningen och stadens beslut. Förändringar nu innebär ett nytt projekt och att börja om från början igen.

På nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget applåderar man det kungliga eldunderstödet.

– Han har helt rätt. Byggnaden är för stor, för ful och på fel plats. Framför allt är det platsen det är fel på, säger Björn Tarras-Wahlberg, projektledare för nätverket Bevara Blasieholmen.

Foto: TT, David Chipperfield Architects

Tarras-Wahlberg anser inte att kungen kliver över sina befogenheter och tar politisk ställning i frågan.

– Det är fantastiskt att han vädrar sin egen åsikt, det har han all rätt att göra. Det är dessutom ett privat projekt som inte ska finansieras med statliga medel.

Kan hans åsikt påverka bygget i er riktning?

– Självklart har det betydelse. Han är huvudman för hela Nobelceremonin och därför väger hans åsikt tungt här och han måste ha rätt att ha åsikter om var man delar ut priset, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Och sista ordet är inte sagt, kampen fortsätter nu på juridisk väg. Detaljplanen har fått 475 överklaganden. Nu ska länsstyrelsen pröva planen.

Kan kungens röst sätta stopp för bygget?

– Nej, han är hundra år för sent ute i detta. Han har rätt att ha en åsikt i en utseendefråga men Sverige är sedan 1919 en demokrati. Och jag stärks i min republikanska övertygelse, säger Roger Mogert.

Bild i text: Björn Tarras-Wahlberg Foto: Maja Suslin/TT
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.