Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Han bygger nya penisar av odlad cellvävnad

Han bygger nya penisar och vaginor av odlad cellvävnad. I framtiden kan det bli möjligt för kroppen att själv bilda nya kroppsdelar. Det tror Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi, skriver Vetenskapsradion.

– Att celler kan byta skepnad och bli något annat kan vi göra i laboratorier i dag. Det är bara de senaste åren vi vågat tro på att det även kan ske inuti kroppen, säger han till sr.se.

En vanlig missuppfattning är att plastikkirurgi mestadels handlar om kosmetiska ingrepp som fettsugning och bröstförstoringar. Något som Gunnar Kratz upplever som frustrerande eftersom den stora delen handlar om rekonstruktiv kirurgi.

Det innebär bland annat att man opererar personer som har skadat sina vävnader i olyckor, på grund av cancer eller vid missbildningar.

Gunnar Kratz är även känd som den som utfört flest könskorrigerande operationer i Sverige.

Där får han användning för något han själv varit med och forskat fram, som odlade urinrör som opereras in när man bygger upp en ny penis, skriver sr.se.

Läs mer: Forskare redo testa odlade penisar på män.

Att han började arbeta med plastik- och könskorrigerande kirurgi var en slump. Men arbetet var varierande och riktade sig till en grupp människor som verkligen behövde hjälp. Dessutom har hans forskning de senaste 15 åren tagit kirurgin på området ett steg framåt.

– Att operera in ett nytt odlat urinrör som man har sett växa fram i labbet och få det att fungera, och se att det faktiskt hjälper patienten. Den kombinationen tycker jag är kul, säger han till sr.se.

Senaste rönen inom hans forskningsområde är upptäckten att många celler hos en vuxen människa kan byta skepnad: en hudcell kan till exempel bli en broskcell.

Processen går redan att göra på laboratorium när man odlar vävnad, men Gunnar Kratz är öppen för att det också kan ske av sig själv i våra kroppar, till exempel vid skador. Även om det inte finns några bevis än skulle det inte förvåna honom om man konstaterar att det är så om tio år, skriver sr.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.