Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Han har jobb, fru och två barn – ändå ska han utvisas

Karlstad. Han har två barn i Sverige, är sambo med barnens svenska mamma och har haft tillfälligt uppehållstillstånd sedan 2012. Men nu ska Emmanuel Rise, 37 ut ur Sverige. Orsak: Efter snart fem år i Sverige anser Migrationsverket plötsligt att hans officiellt utfärdade burmesiska pass är falskt. Då spelar det ingen roll att han har två barn och jobb här. ”Statens intresse att veta vem som uppehåller sig i landet måste anses väga tyngre”, menar Migrationsdomstolen.

Emmanuel Rise och hans fru Carina Brandow trodde bara att det var en formalitet när de i september 2014 ansökte om permanent uppehållstillstånd för Emmanuel.

Men svaret från Migrationsverket dröjde – trots att eller kanske på grund av – att Emmanuel Rise skickade in det burmesiska pass som han fått utfärdat av den burmesiska ambassaden i Bangkok, Thailand.

Efter ett tag fick familjen, som bor i Karlstad, besked att handläggningen skulle ta 17 månader. Emmanuels tillfälliga uppehållstillstånd skulle fortsätta gälla under tiden. Han kunde med andra ord med fulla rättigheter, fortsätta att leva och arbeta i Sverige.

Först ett år senare ombads familjen att skicka in passet i original, trots att man tidigare fått besked om att det räckte med hans svenska ID-kort för att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Ytterligare ett halvår senare kallades de till Migrationsverket. De fick då veta att passet som Emmanuel lämnat in troligen var manipulerat och därför skickats på rättsanalys.

Inte ens då ville Emmanuel och Carina, som i dag har två barn tillsammans, riktigt förstå vad detta skulle innebära för dem.

– Det kom som en chock. Vi har inte manipulerat något pass eller försökt förfalska något. Passet är utfärdat på Burmas ambassad i Bangkok, någon annanstans kunde han inte vända sig, säger Carina Brandow.

• Läs även: Svår situation för tiotusentals id-lösa burmeser

Paret träffades första gången 2006 i Thailand. 2008 blev de tillsammans när Carina Brandow arbetade med ett biståndsprojekt i Mae Sot Thailand och Emmanuel Rise jobbade för den burmesiska demokratirörelsen i exil. Han tillhör Karenfolket och hade tidigare slagits i den gerilla som länge hävdat självständighet gentemot regimen i Burma.

Paret flyttade ihop i Thailand. I november 2009 föddes deras förste son, Jeremiah. De vigdes i Thailand av burmesiska jurister.

I april 2011 flyttade Carina och sonen tillbaka till Sverige, i tron att pappa Emmanuel skulle kunna komma efter. Det gjorde han, men först 2012 då han efter lång väntan fick ett pass utfärdat av Burmas inrikesministeriet i Rangoon.

Med passet ansökte han om uppehållstillstånd i Sverige på svenska ambassaden i Bangkok. Han fick då ett tillfälligt uppehållstillstånd – ett tillstånd som gällde från oktober 2012 till oktober 2014.

När familjen reste till Thailand för att hälsa på vänner 2014 passade han på att ansöka om ett nytt pass på ambassaden i Bangkok eftersom hans gamla pass var på väg att passera det sista giltighetsdatumet.

När semestern var slut reste familjen tillbaka till Sverige där Carina forskar på Försvarshögskolan i Karlstad och Emmanuel, efter att ha lärt sig svenska, jobbar skift som cnc-operatör inom industrin.

Det var då han gjorde sin nya ansökan om permanent uppehållstillstånd. I plånboken hade han sitt svenska ID-kort, utfärdat av Skatteverket med personnummer och allt och som sagt: familjen trodde de då rörde sig om en formalitet.

Men de hade alltså fel.

– Vi kan bara böja oss för Migrationsverkets bedömning att passet är manipulerat. Men det märkliga är att det ju fram till nu har använts och godkänts av så väl svenska och thailändska myndigheter vid flera tillfällen, både i samband med resor och när Emmanuel fick sitt svenska ID-kort. Det känns oerhört konstigt att det nu plötsligt ska slå sönder vår familj, säger Carina Brandow.

Det känns oerhört konstigt att det nu plötsligt ska slå sönder vår familj.

Förra sommaren fick paret sitt andra barn, en dotter. Om det inte vore för att pappa hotas av utvisning skulle livet vara som för de flesta familjer. De bor i en hyreslägenhet i Karlstad och har båda heltidsarbeten. Emmanuel hade planerat att vara föräldraledig med yngsta dottern Uma från och med maj.

Men nu ska han enligt Migrationsdomstolen i stället utvisas. Hans identitet är inte längre känd, menar myndigheten. Han har heller inte bevisat att det är omöjligt att skaffa dokument som klarlägger hans identitet – trots att han försökt både hos Burmas ambassader i Oslo, London, Berlin och Paris. De har alla sagt att det är omöjligt.

Han skulle dock kunna få uppehållstillstånd av "ömmande skäl". Då gäller att man väger in anpassning, privat- och familjeliv och hänsyn ska tas till sociala och kulturella band.

– Jag har lärt mig svenska, jag har två barn och en fru, jag har ett jobb. Jag har bott här sedan 2012. Jag har rest på mina handlingar flera gånger och har sedan länge ett svenskt ID-kort, konstaterar Emmanuel.

Ändå skriver Migrationsdomstolen mycket kortfattat följande:

”Emmanuel Rise har starka band till Sverige genom sin hustru och sina barn samt då han bott i Sverige under en längre tid. Han identitet har dock aldrig varit klarlagd. Migrationsdomstolen bedömer att det inte kan anses oproportionerligt att utvisa honom, eftersom statens intresse av att veta vem som uppehåller sig här måste väga tyngre i det här fallet.”

Inte ens Europakonventionens skydd för de mänskliga rättigheterna kan hjälpa familjen, enligt migrationsdomstolen.

Migrationsverket konstaterar visserligen att man enligt dem ska ta hänsyn till "alla sociala och kulturella band" som en person kan ha. Och då saknas, enligt förarbetena, till och med betydelse om vistelsen varit illegal.

Ändå landar Migrationsverket och Migrationsdomstolen i slutsatsen att det inte spelar någon roll att Emmanuel har två barn här, en fru och heltidsarbete.

– Nej, det har ingen betydelse om vi inte vet vem han är. Vårt beslut är bara en logisk följd av den lagstiftning vi har, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman på Migrationsdomstolen.

Barnperspektivet då?

– Det är ingen som ifrågasätter att han har en stark anknytning hit, att han har barn, familj och jobb. Men vi har reglerad invandring och då väger det tyngre i det här fallet. Hans identitet är inte styrkt.

Men har han ju varit här sedan 2012 och haft tillstånd samt rest på sin passhandling fram och tillbaka flera gånger?

– Man kan få ett positivt besked på ett tillfälligt uppehållstillstånd, men vid varje ny förfrågan prövar man förutsättningarna igen fortsätter, Kirsi Laakso Utvik.

För familjen är det en obegriplig och inte alls logisk cynism.

– I vardagen försöker vi må bra, vi tar dag för dag. Men inombords sliter det hårt, säger Carina och Emmanuel.

I dagarna kommer de att överklaga till Migrationsöverdomstolen. Det finns ingenting de hoppas på mer än att få till prövningstillstånd där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.