Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/han-jobbar-dygnet-runt-med-sin-godselspridare-for-att-slacka-branden/

Sverige

Han jobbar dygnet runt med sin gödselspridare för att släcka branden

01:25. ”Det är självklart att man hjälper till”. Robin Persson är en av flera frivilliga som just nu hjälper till att bekämpa branden i Hästveda

HÄSTVEDA. Hela bygden engagerar sig i arbetet med att få stopp på branden utanför Hästveda. Robin Persson har arbetat oavbrutet i över ett dygn med att sprida vatten med sin gödselspridare. 

Rätta artikel

Telefonerna började gå varma mellan bönderna redan på tisdagseftermiddagen. En efter en anslöt de med sina traktorer till det eldhärjade området vid och omkring Åbuamossen utanför Hästveda. 

Robin Persson har hjälpt att sprida vatten från sin gödselspridare i över ett dygn. Foto: Daniel Nilsson

Robin Persson driver i vanliga fall en maskinstation utanför Älmhult och var mitt uppe i arbetet med att sprida flytgödsel på åkrarna i bygden när larmet om den omfattande skogsbranden kom. Nu har han varit igång med att sprida vatten i över ett dygn, frånsett en kort tupplur i traktorn under natten mot onsdagen. 

– Självklart ställer man upp för samhället när man har resurserna, något annat har jag inte ens funderat på. 

Vi befinner oss i Tulatorp som ligger innanför det avspärrade området dit polisen eskorterat oss under tisdagseftermiddagen. 

Röken ligger som en tjock dimma över landskapet, en frän doft sticker i näsa och ögon. En bit ut på mossen brinner det fortfarande i ett 25 hektar stort område. Det var där, i mossen, som branden tog fart igen på tisdagen. Snabbt spred den sig vidare till en hästgård som brann ned till grunden. Vare sig människor eller djur kom till skada, men den materiella förödelsen är stor. Det ryker fortfarande från ruinerna som inte består av mycket mer än en skorsten och förkolnade husrester.

Foto: Daniel Nilsson

Uppe i luften hovrar två helikoptrar i vida cirklar. De släpper ned vattenbomber över skogspartierna där eldhärdarna fortfarande pyr. Mindre än ett par hundra meter bort ligger ytterligare en gård med flera små byggnader i rödmålat trä och vita husknutar. Gården har klarat sig intakt, men står tillfälligt övergiven och öde. Här kan ingen människa bo just nu. 

Robin Perssons ansikte är sotigt av smuts och rök där han sitter i sin traktorhytt. Här inne känner han ingen brandrök, luktsinnet har vant sig – precis som den brukar med gödseln. 

– Tanken rymmer 25 kubikmeter. Totalt har jag nog kört ut tusen kubikmeter vatten det här dygnet. Vi tömmer en damm på några timmar, sedan får vi köra vidare till nästa. 

Traktorerna kör i karavan längs den lilla grusvägen. Hämtar upp vatten bakom ett säteri för att sedan sprida ut längs vägar där risken för brand är stor. 

– Vår uppgift är att hålla blött längs med vägarna så att branden inte sprider sig, säger Robin Persson och kör en lov längs skogsbrynet bakom den nedbrunna hästgården. Här har branden gått hårt fram, allt är dött och svart och bakom de nakna trädstammarna ser man brandmännen jobba febrilt med släckningsarbetet. 

Daniel Olsson från räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: Daniel Nilsson

Några kilometer bort, vid räddningstjänstens samlingsplats, sker ett skiftbyte. Daniel Olsson från räddningstjänsten i Kristianstad, är styrkeledare för en av de fyra sektorerna som det eldhärjade området har delats upp i. 

– Förutsättningarna i dag är betydligt bättre än i går. Nu handlar det om att hålla en begränsningslinje, att se till att branden håller sig inom området, säger han.  

Sammanlagt jobbar ett trettiotal brandmän med släckningsarbetet sent på onsdagseftermiddagen, ett arbete som pågår fram till mörkrets inträde. 

Inne i Hästveda förbereder sig några av de 49 evakuerade på ännu en natt hemifrån. Putte och Siv Frid från Hagnarp parkerade sin husbil inne i byn redan igår. 

– Det går ingen nöd på oss. Vi får bra information och har tagit med oss proviant som räcker ett tag, säger Siv Frid. 

Läs mer: SOS Alarm skickade felaktigt ”faran över”-sms – ”Det lät inte trovärdigt”