Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Han kommer att ses som en desertör tills han grips”

Desertören David A Hemler har levt under en ny identitet i Sverige i 28 år.
Desertören David A Hemler har levt under en ny identitet i Sverige i 28 år. Foto: Lars Lindqvist
Amerikanska myndigheter tänker ingripa mot desertören David Hemler om han återvänder till USA. ”Visar han sig på amerikansk mark, om han så är 100 år gammal, kommer han att gripas och ställas inför rätta”, säger Linda Card vid det amerikanska flygvapnets utredningsenhet.

1984 lämnade den då 21-årige soldaten David Hemler en amerikansk flygbas i tyska Augsburg och liftade till Stockholm. Här har han under falskt namn lyckats bygga upp ett nytt liv. I dag har han tre barn, varav två minderåriga, och arbetar på en statlig myndighet.

I lördagens DN trädde Hemler fram och berättade sin historia.

Nyheten fick internationell uppmärksamhet och citerades av bland annat tidningen New York Times, brittiska Daily Mail och tv-bolaget CBS. Då hade det bara gått några veckor sedan han hade avslöjat sin riktiga identitet för sin svenska hustru och barnen, släktingar och vänner. Familjen i USA hade precis fått reda på att David Hemler levde.

– Det är en välsignelse! sa hans bror Thomas när DN träffade honom efter beskedet.

Men något snart återvändande till USA kan David Hemler inte vänta sig.

– Han kommer alltid att vara efterlyst som desertör. Det försvinner inte. Det finns ingen preskriptionstid och han kommer att ses som en desertör tills han grips och ställs inför rätta, säger Linda Card.

David Hemler hoppas att den amerikanska regeringen ska se lätt på hans fall och ge honom amnesti?

– Det finns inget sätt att få reda på det utan att gå till domstol. En rättsprocess i en militärdomstol kommer att genomföras. Vad som kommer ut av den vet vi inte. De kan säga "vi förstår" och släppa honom, men det är inte troligt. De kan välja att degradera honom eller ge honom 30 års fängelse. Jag önskar honom lycka till, jag har läst hans mejl och förstår hans situation, men han måste gå igenom en rättsprocess.

Håller sig David Hemler bara i Sverige klarar han sig, enligt hans advokat Emma Persson vid Borgström och Bodström advokatbyrå:

– Frågan är vilket brott USA hävdar att Hemler är skyldig till, om det även är ett brott i Sverige och ett sådant som man kan utlämnas för.

Ulf Wallentheim är departementsråd vid enheten för brottsmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete på justitiedepartementet.

Han uppger att Hemler kan gripas, eftersom han inte är svensk medborgare.

– Finns det en internationell efterlysning så finns det förutsättningar för att gripa honom. Därefter får amerikanerna komma in med en formell framställning om utlämning, de brukar få 30 eller 40 dagar på sig. Sedan görs en sedvanlig prövning, säger Wallentheim.

Ytterst kan frågan komma att hamna i Högsta domstolen.

Om rätten kommer fram till att det inte föreligger några hinder för utlämning ligger det slutgiltiga beslutet hos regeringen.

David Hemler säger till DN att det värsta som kan hända är att han inte får lämna Sverige.

– Det kan jag leva med. Egentligen är det viktigaste för mig att jag har fått kontakt med mina föräldrar och bror och mina barn har fått kontakt med sina farföräldrar.

– Vad som än händer mig är det värt det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.