Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Han renoverade badrummet för 600 kr

Foto: Anders Krasse

Anders Krasse bor i 13 rum och kök – gratis. Genom att renovera med ratat material och det andra sett som skräp har han lyckats med sitt mål att slippa sitta fast i boendekostnader. ”Det har varit lite uppståndelse kring mitt badrum som jag renoverade för 617,50”, säger han till DN.

Idén om att ha noll kronor i boendekostnader föddes när Anders Krasse tvingades uppleva den så kallade räntechocken 1992-1993. Hans räntor sköt i höjden och hans kostnad för att bara bo blev extremt hög.

– Jag är väldigt intresserad av miljö och återbruk och började fundera på hur jag skulle kunna se till att mitt boende genererar tillräckligt med inkomster för att jag själv skulle kunna bo gratis och komma ur ekorrhjulet, säger han.

För fem år sedan köpte han en gård i Mårdaklev, som ligger i Svenljunga kommun i Västa Götaland.

– Härnere kan du hitta en hel bondgård med fyra byggnader för 300.000 kronor ungefär. Det får du väl knappt en friggebod för i Stockholm, säger Anders Krasse och skrattar.

De fyra byggnaderna var enormt nedgångna. Han valde att börja med att renovera boningshuset, där ingen hade bott på 28 år.

– Det var ett ruckel, ingen jag känner skulle vilja bo där. Nu är det nog rätt många som kan tänka sig det, trots att det enbart är inrett med sådant folk har tänkt kasta.

En högtalarfabrik som skulle sluta tillverka en viss sorts högtalare skänkte honom till exempel mycket material. Deras svarta träskivor blev bland annat innertak i ett uterum. Något kök fanns inte i huset, men Anders Krasse fick ett från 60-talet i princip gratis.

– Folk byter ju soffa i dag för det kommer en ny typ av soffa med divan. För att inte tala om kök som är själva skräckexemplet. Personer som köper en ny lägenhet med ett kök som renoverades för två, tre år sedan vill ändå slänga ut det och renovera enligt sin egen smak. På Blocket kan du inte sälja ett nästan nytt kök för mer än ett par tusen, trots att det kostade hundratusen.

Ett av husets tre badrum har Anders Krasse renoverat för 617,50. Alltså inte för 61.750, en kostnad få höjer på ögonbrynen för när det kommer till badrumsrenovering, utan 617 kronor och 50 öre.

– Det har varit lite uppståndelse kring mitt badrum. Jag hade lika gärna kunnat ha noll i byggkostnad, men valde att köpa en begagnad 200 liters varmvattensberedare och lite reservdelar till toaletten som läckte. Allt är renoverat enligt konstens alla regler, våtmattan blev över från ett bygge, det fanns bara fyra kvadratmeter kvar och den skulle slängas.

Nu hyr han ut rum i huset till privatpersoner och personalgäng.

– Man får lov att hyra ut för 45.000 om året om man vill göra det på privat hobbynivå. Mina fasta kostnader på el, sophämtning och så vidare understiger intäkterna. I vintras kunde jag åka iväg med min dotter i tre månader eftersom jag inte hade några fasta kostnader hemma. Jag kan inte vara annat än nöjd när jag får lov att bo gratis i mina 13 rum och kök på sommaren. På vintern värmer jag inte upp alla rummen utan nöjer mig med ett.

Anders Krasses bästa återbrukstips

Fråga om du får ta hand om ”skräpet” om du råkar passera ett hus där renovering pågår. De flesta blir jätteglada över att slippa åka till soptippen själva och det är oftast inget fel på grejerna som ska slängas.

Berätta för folk att du är intresserad av det de inte vill ha. Härnere har det spritt sig som en lite halvstollig grej och jag får förfrågningar nästan varje vecka från folk som rensat ut sina förråd. Jag får säga nej till mycket.

Bland kasserade vitvaror går det att göra riktiga fynd. Folk byter ut dem bara för att en knapp eller något kosmetiskt som inte påverkar funktionaliteten har gått sönder.

Håll ögonen öppna: det finns material överallt. Skadat gods på byggvaruhus, utanför återvinningscentraler, företag som vill bli av med gamla grejer. Det handlar om att ha tid och lust.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.