Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Han tvingade Sverige ta bort dubbla straff

Rådman Anders Alenskär.
Rådman Anders Alenskär. Foto: Björn Wanhatalo

Det var rådman Anders Alenskär i Haparanda tingsrätt som tvingade Högsta domstolen att ändra Sveriges praxis i skattemålen. Han är kritisk till att HD inte ingrep tidigare. Då hade Sverige sluppit att ompröva straffen mot hundratals skattebrottslingar. ”Det blev ju jag som tog det här vidare”, säger Anders Alenskär till DN.

Han är 38 år och i dag rådman i Umeå tingsrätt. För några år sedan tillhörde han en grupp domare som fick resa runt till olika tingsrätter i landet för att beta av en del mål som hade hunnit bli gamla.

I Haparanda stod en löjromshandlare åtalad för att ha undanhållit mer än en miljon kronor från bokföringen och inte betalat skatt. Hans advokat protesterade, eftersom företagaren redan hade fått betala skattetillägg.

Frågan om detta var dubbel­bestraffning och stred mot EU:s regler hade diskuterats bland domare och andra jurister under en tid, men år 2010 slog HD fast att det svenska systemet var i sin ordning.

Anders Alenskär var säker på att HD helt enkelt hade fel.

– Merparten ställde in sig i ledet och rättade sig efter HD:s praxis. Men jag och några andra ansåg att det var uppenbart fel. Enda chansen att få det ändrat var att få en prövning i EU-domstolen. Så jag beslutade att ställa in förhandlingen, förklarade målet vilande och skickade frågorna till EU-domstolen.

Svaret från EU-domstolen dröjde mer än två år. Under tiden kom flera liknande mål upp i domstolar runt om i landet. På flera håll ville domarna gå på Anders Alenskärs linje och vänta med avgöranden tills EU-domstolen prövat frågan. Men Riksåklagaren överklagade och HD beslutade att målen skulle fortsätta att avgöras direkt.

– Det har pågått i ett antal år och det är därför det nu blir ett antal resningsmål, säger Anders Alenskär.

Han är mycket kritisk både till Högsta domstolens tidigare beslut.

– Ja, HD dömde fel. De hade kunnat ta in ett förhandsavgörande från EU-domstolen men valde att inte göra det. Nu har de ju själva fått korrigera det, konstaterar han.

I grunden tror Anders Alenskär att det lätt går att korrigera de svenska lagarna så att den som begår skattebrott kan bestraffas på ett korrekt sätt.

– Det är ganska enkelt att lösa om man samordnar förfarandet mellan åklagare och Skatteverket. Det är inte så svårt.

Vad händer med åtalet mot företagaren i Haparanda?

– Det är inte längre jag som har det målet. Men avgörandet kan bara bli att avvisa målet eller att åklagaren återkallar åtalet. Så blir det i alla sådana mål.

Det är alltså du som har tvingat HD att ändra sin praxis. Är du nöjd?

– Ja, men det är lite synd att det har pågått ett antal år och att det har blivit så många resningsmål. Men det är bra att de nu rättas till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.