Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Han utmanar MP-ledningen om Vattenfalls brunkol

01:08. Linus Pettersson är energiingenjören som tar strid mot Miljöpartiets ledning i frågan om Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland. – Det handlar om väldigt stora utsläpp och är en av de viktigaste frågorna regeringen har på sitt bord, säger han.

Linus Pettersson är energiingenjören som tar strid mot Miljöpartiets ledning i frågan om Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland.

– Det handlar om väldigt stora utsläpp och är en av de viktigaste frågorna som regeringen har på sitt bord, säger han.

Tillsammans med ett antal partikamrater har Linus Petterson skrivit motionen som till och med fått en egen hashtag på Twitter. De vill att Miljöpartiets kongress, som pågår i Örebro, slår fast att partiet ska verka för att statliga Vattenfall behåller sina kolkraftverk i Tyskland i syfte att avveckla dem.

– Det är en otroligt viktig fråga. Vattenfalls kolkraftverk släpper ut mer koldioxid än hela Sverige sammantaget. Därför tycker vi att det här är en av de viktigaste frågorna som regeringen har på sitt bord, säger Linus Pettersson, energiingenjör från Eskilstuna och kandidat till partistyrelsen.

MP:s ledning säger nej till motionen och vill i stället ha ett mandat från kongressen som ger möjlighet att sälja åtminstone delar av Vattenfalls tyska verksamhet. Linus Pettersson är medveten om att de praktiska och politiska hindren är många för att göra som han vill. Samtidigt anser han att det är av stor betydelse för Miljöpartiet att markera sin principiella hållning.

– Ja det är det eftersom vi i valet lyfte fram det här som en viktig fråga och de måste vi markera att den fortfarande är det. Det skulle vara ett medskick till regeringen om hur vi prioriterar.

Stödet för motionen har växt inför kongressen. Vid entrén till centret i Örebro där kongressen hålls delade Greenpeace på fredagsmorgonen ut flygblad till stöd för Linus Petterssons linje.

– Jag tror att många tänker som jag, att det handlar om väldigt stora utsläpp som vi kan förhindra, säger Linus Pettersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.