Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Handeln inför regler för antibiotika i köttindustrin

Foto: Magnus Hallgren

Livsmedelsföretagen sätter nu upp riktlinjer för hur antibiotika används i matproduktionen. Bland annat ska det inte ges i tillväxtbefrämjande syfte och alltid ordineras av veterinär.

I många länder används stora mängder antibiotika i djuruppfödningen vilket bidrar till att öka de resistenta bakterierna. De är, enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ett av de största hoten mot människors hälsa.

För att få ner användningen av antibiotika i matproduktionen har nu de stora svenska livsmedelskedjorna enats om nya gemensamma riktlinjer. Hädanefter ska fyra kriterier gälla när de köper in kött till de egna märkesvarorna. Tyngdpunkterna ligger på att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte, den ska bara användas efter ordination från veterinär som även ska ansvara för dokumentation och utredningar.

De nya riktlinjerna främst importerat kött eftersom antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en mycket låg nivå, skriver branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

– Genom att ställa särskilda krav vid inköp av importköp till de egna märkesvarorna kan handeln bidra till viss förändring. Nu hoppas vi att regeringen också tar in antibiotikafrågan i livsmedelsstrategin och arbetar för stärkt antibiotikaskydd på hela EU-marknaden, säger Karin Brynell, vid för Svensk dagligvaruhandel.

Användningen av antibiotika i djuruppfödningen är mångdubbelt större i övriga Europa än i Norden. Cypern är värst, där används mer än trettio gånger så mycket antibiotika som i Sverige. Tyskland använder mer än tretton gånger så mycket och Nederländerna mer än fem gånger mer antibiotika än här, visar statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Antibiotikan finns inte kvar i köttet när det kommer till konsumenten. Risken i den höga användningen är att den spär på utvecklingen av bakterier som är resistenta mot antibiotika. I sin förlängning betyder det att sjukdomar som idag enkelt kan medicineras bort i framtiden inte kan botas med antibiotika.

De fyra kriterierna

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.

2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.

3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.

4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

Reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.