Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hånet mot MP: ”Vård. Skola. Fotboja.”

Gustav Fridolin (MP).
Gustav Fridolin (MP). Foto: Maja Suslin/TT

I en DN-intervju på lördagen framför MP-språkröret Gustav Fridolin bland annat förslaget att vissa personer som får avslag på sin asylansökan ska beläggas med fotboja när de fått avvisningsbeslut.

Men förslaget uppfattas som ett stort svek mot Miljöpartiets ideal, och hånades på sociala medier på lördagen. ”Vård. Skola. Fotboja.” var en av parodierna på MP:s slogan inför valet.

Gustav Fridolin (MP) berättade i en artikel som DN publicerade på långfredagen om partiets förslag för att höja säkerheten och förhindra framtida terrordåd.

Det handlade bland annat om mer pengar till Säpo och utökat utbyte av information om misstänkta personer mellan myndigheter. Men det som fick sociala medier att koka var Fridolins tredje förslag, att man ska använda fotboja preventivt för att hålla koll på misstänkta personer som man tror kan utgöra en risk.

– För oss är det viktigt att åtgärderna riktar in sig på just de enskilda individer som har förmåga och vilja ett genomföra terrordåd och att inte svartmåla stora grupper, säger Annika Hirvonen Falk, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Även Kristdemokraterna har tidigare lanserat tanken om en fotboja för papperslösa.

Kritiken mot förslaget spred sig som en löpeld på lördagen, där många ifrågasatte huruvida man kan sätta fotboja på en person som inte är dömd för brott.

Andra påpekade att fotboja inte är ett hinder för att begå brott, till exempel ska en av förövarna bakom det terrordåd i Paris då en präst mördades förra sommaren ha haft fotboja. Den som vill avvika kan förmodligen göra sig av med fotbojan, menar man. Det finns även en del som försvarar fotbojan, men de är i minoritet.

Även Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, sågar förslaget.

Här är några av reaktionerna på förslaget att sätta fotboja på asylsökande som fått ett avvisningsbeslut.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.