Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hans-rosling-fn-sprider-logn-om-modradodligheten/

Sverige

Hans Rosling: FN sprider lögn om mödradödligheten

– Men de som sett kvinnor föda barn i gummiflottar på Medelhavet tar åt sig grymheten i det – med rätta – och då passar tydligen den här felaktiga siffran bra för biståndsorganisationer som vill ha kortsiktigt stöd. De bara fortsätter att använda den, säger professor Hans Rosling.
– Men de som sett kvinnor föda barn i gummiflottar på Medelhavet tar åt sig grymheten i det – med rätta – och då passar tydligen den här felaktiga siffran bra för biståndsorganisationer som vill ha kortsiktigt stöd. De bara fortsätter att använda den, säger professor Hans Rosling. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En felaktig siffra om världens mödradödlighet, så stor att den liknar en lögn, sprider sig i FN-systemet och har även nått svenskt bistånd. Konsekvensen kan bli att större delen av de utsatta kvinnorna försummas. Det menar professor Hans Rosling i en skarpt kritisk artikel i tidskriften The Lancet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in