Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här är alla domarna mot Quick

Foto: Erik Mårtensson/TT

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, dömdes för åtta mord. Han har i efterhand beviljats resning och friats helt från alla morddomar. Här kan du läsa samtliga domar i sin helhet.

Det är ett stort material som DN har lagt ut. Här får läsaren lite hjälp på vägen att hitta de intressantaste delarna.

Vi har delat upp materialet fall för fall. Två, fall (holländska paret samt Trine Jensen och Gry Storvik) gäller vardera två mord. Under varje fall finns fyra dokument. Först den fällande domen, därefter resningsbeslutet, sedan åklagarens nedläggningsbeslut och slutligen den friande domen. Det senare är närmast en formalitet och innehåller inte så mycket resonemang om bevis.

Den som vill förstå hur resonemangen har gått bör ta ett fall i taget. Leta i de ursprungliga domarna leta efter avsnittet där tingsrätten gör sin bedömning. Samma sak gäller för resningsbesluten. Åklagarnas nedläggningsbeslut ser väldigt olika ut. I fallet Yenon Levi är det mycket kortfattat. I fallet Trine Jensen och Gry Storvik är det mycket noggrant och väldigt kritiskt.

Fallet Charles Zelmanovits (pdf).

Fallet med det holländska paret (pdf).

Fallet Yenon Levi (pdf).

Fallet Therese Johannessen (pdf).

Fallet med Trine Jensen och Gry Storvik (pdf).

Fallet Johan Asplund (pdf).

Thomas Quick

Under åren 1994-2001 dömdes Thomas Quick för åtta mord, begånga mellan 1976-1988. Domarna föll i sex rättegångar i fem skilda domstolar.

I samtliga domslut var rätten enig om att fälla och om att döma Quick. Han erkände själv alla de åtta morden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.