Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-ar-bevisen-utbildningsintyget-ar-en-forfalskning/

Sverige

Här är bevisen: utbildningsintyget är en förfalskning

Foto: Alexander Mahmoud

Den falske officeren har ett utbildningsintyg som visar att han avlagt officersexamen. Samma uppgift finns i Försvarsmaktens egna system. 

Dagens Nyheters granskning visar att intyget är en förfalskning. 

I både Försvarsmaktens personalregister och hos andra myndigheter finns uppgiften om att mannen har avlagt en officersexamen. Det är ett krav för att kunna arbeta som officer med högre rang och har varit grund för att mannen fått leda svenska soldater i utlandet, fått tillgång till hemliga uppgifter och företräda Sverige i internationella sammanhang. Det finns också ett utbildningsintyg som använts som underlag vid rekryteringen till åtminstone en civil myndighet.

Intyget är falskt, här är bevisen:

Utformningen

Intyget är ett enkelt diplom på vitt papper med blå-gul ram och Försvarsmaktens heraldiska vapen. Andra examensintyg från den tiden som DN har tagit fram innehåller även resultat eller betyg från utbildningen. Dessutom har intygen vanligtvis skolans egna heraldiska vapen, och inte myndighetens, enligt flera personer med insyn.

Tidpunkten

Enligt intyget tog mannen sin examen den 17 juni 1999. Enligt överste Jan Peterssons kalender var examensdagen den 18 juni. Det framgår också i Krigsarkivets handlingar. Även om personen kan ha tagit sin examen en dag tidigare än de andra stämmer inte heller detta. Den falske officeren hade i själva verket då just anlänt till Enköping, och inte ens hunnit påbörja officersprogrammet. Det framgår av de gamla rullkorten – Försvarsmaktens personalhandlingar.

Namnet

 

Intyget är undertecknat av överste Per Carlsson. Enligt fyra personer som var vid Signaltruppernas officershögskola och regementet i Enköping vid den tiden fanns det ingen överste Per Carlsson på skolan. 

– Det fanns bara en överste där, och det var jag, säger Jan Petersson som då var chef för Försvarsmaktens Ledningscentrum i Enköping som skolan låg under.

Vem är överste Per Carlsson, som skrivit under intyget?

– Det fanns ingen överste på signaltruppernas officershögskola som hette Per Carlsson 1999. Det kan jag garantera. Det är jag hundra procent säker på.

Uppgiften bekräftas av dåvarande skolchefen Kenth Dagérus. 

DN har bett Försvarsmakten kommentera utbildningsintyget. Överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl, som ansvarar för den utredning som nu pågår vid myndigheten, skriver i ett mejl att han inte har någon kunskap om hur examensbevisen utformades vid den aktuella skolan år 1999. Han skriver vidare: ”Jag kan bara konstatera att [personens namn] inte har genomfört någon officersutbildning, vare sig till yrkes- eller reservofficer”.