Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är dagen då flest fyller år

Fyller du år den tionde april? Då är du inte ensam. Det är nämligen dagen då flest svenskar har födelsedag. 25.616 potentiella tårtätare firar då runt om i landet, enligt statistik från SCB.

I Stockholm är 22 april den vanligaste dagen att födas på, då firar nämligen 2.282 stycken stockholmare sin födelsedag. Även i Göteborg är den 22 april vanligast, där delar man dock förstaplatsen med den 26 mars. 1.366 Göteborgare är födda under de båda dagarna. Den 26 mars delas i sin tur med Malmö då 720 personer fyller år i staden.

Tittar man på månader där flest är födda säger Inge Göransson på SCB att det har skett en förändring de senaste tio åren.

– Det har skett en förskjutning under den perioden, tidigare har mars eller april varit vanligaste månaderna att födas i, men i dag föds något fler under de sena sommarmånaderna juli och augusti, säger Inge Göransson, utredare på befolkningsstatistik.

I bottenstatistiken hittar vi föga förvånande skottdagen som infaller vart fjärde år. 5.427 svenskar är födda på skottdagen den 29 februari. Andra datum då få svenskar föds är i slutet av december. Efter skottdagen är den 26 december dagen då minst antal svenskar föds, nämligen 17.525 stycken. Det blir alltså en skillnad på runt 8.000 personer jämfört med den populäraste dagen som alltså är den 10 april.

– Att helgdagarna kring jul/nyår är så ovanliga är en kombination av att december normalt ligger lågt och att man försöker att inte planera in så många ”igångsättningar” då, säger Inge Göransson på SCB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.