Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är de redan dömda

En regimtrogen etiopisk tidning hävdar att de åtalade svenskarna ”i hemlighet” kom överens med en gerillagrupp om att använda sina yrkeskunskaper för att stödja och stärka den terroriststämplade organisationen.

Det är den engelskspråkiga tidningen Ethiopian Herald som i en stor artikel på förstasidan skriver att de terroriståtalade svenskarna – journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson – ”i hemlighet” i London ska ha träffat ONLF-gerillans pr-chef, som kallas ”en viss Abdi”.

Tidningen skriver att journalisterna då ska ha kommit överens med denne Abdi om att ”använda sina professionella kunskaper” till att stödja och stärka den i Etiopien terroriststämplade gerillagruppens positioner.

Ethiopian Herald hänvisar till åtalet, och med de kontakter den regimtrogna tidningen har kan man anta att det är så här som åklagarna kommer att argumentera under rätte­gången.

Svenskarna påstås också ha fått vapenträning i Somalia. Därefter ska de ha börjat samla in ”underrättelseinformation” om oljeprojektering i regionen. Det ska ha varit i ”det skedet av terroristhandlingarna” som de greps, skriver tidningen.

Däremot nämner tidningen ingenting om att svenskarna nekar till terrorbrott.

Tisdagens start av rättegången mot journalisterna var en stor nyhet även i andra etiopiska tidningar i går. I Addis Zemen, även det en tidning som är lojal med regeringen, domineras förstasidan av två stora porträtt av svenskarna. Själva artikeln är ett referat av första rättegångsdagen, och liknande texter finns i flera tidningar.

Undantaget är den privatägda tidningen Sendek. I en utförlig artikel berättar man att frågan om journalisternas öde också blivit en het politisk potatis i Sverige efter kritiken mot Carl Bildt (M) och hans tidigare engagemang i oljeföretag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.