Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är det störst solchanser i veckan som kommer

Foto: Hasse Holmberg

Den här veckan får vi ett typiskt svenskt sommarväder över de flesta delarna av landet, med växlande molnighet och skurar. Men det finns ljusglimtar. På några av våra populäraste semesterorter blir det soligt väder.

För de allra flesta av oss så börjar den här veckan på ett typiskt sätt – med växlande molnighet och temperaturer som är normala för den här tiden på året, mellan 18 och 23 grader.

Läs mer: Nu blir det badväder – här är kartan på Sveriges renaste bad

Så ser det i alla fall ut i de södra delarna av landet. I norr blir det blir det något mer moln och kallare än normalt, 13-18 grader.

– Från södra Svealand och de nordöstra delarna av Stockholmsområdet blir det skurar av och till, med risk för åskskurar i mellersta delarna av landet, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Läs mer: Här är kartan på Sveriges varmaste bad

Allra längst i norr blir det mer sammanhållande regn, och i Lappland ännu lägre temperaturer.

Så ser vädret ut i stora drag fram till torsdag då det sker en förändring mot ännu mer moln och regn. Det lågtrycksbetonade vädret kommer från sydväst och sprider sig sedan upp över landet.

Men det finns ljusglimtar.

– Det verkar som om de ostliga kusterna, särskilt kring Öland och Gotland, får mer sol än de andra delarna av landet.

Även om stackmoln växer till under dagen, på grund av det soliga och varma vädret, så väntas de inte breda ut sig och leda till sammanhängande molnighet, enligt SMHI.

– Så Öland och Gotland ser ut att bli bättre än västkusten, i alla fall de närmaste dagarna, säger Sofia Söderberg.

I slutet av veckan menar hon att det är mer klurigt att lista ut hur vädret ska bli.

– Regnet ska visserligen komma in från sydväst. Men detaljerna är svåra att säga något om. Alla väntas bli berörda av mer moln och regn under helgen, även om det kan bli sol litet här och var.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.