Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är färdigrätterna som innehåller mest salt

Färdigpizza innehåller generellt sett mycket salt, enligt Konsumentföreningen Stockholms undersökning.
Färdigpizza innehåller generellt sett mycket salt, enligt Konsumentföreningen Stockholms undersökning. Other: AP

Oxpytt, pizza och korv stroganoff. Här är färdigrätterna som innehåller mest salt. Livsmedelsverket hävdar att överkonsumtion dödar cirka 1.700 personer om året. ”Det verkar finnas ett direkt samband med hjärt-kärlsjukdom”, säger nutritionist Hanna Eneroth.

Varje dag äter svensken i genomsnitt 11 gram salt per dag, vilket är dubbelt så mycket som rekommenderas av Livsmedelsverket. För att täcka det dagliga behovet behövs bara 1,5 gram av mineralen, hävdar myndigheten som menar att saltöverskott ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och skador på njurarna.

Enligt Livsmedelsverket dör fler personer av högt saltintag än i trafikolyckor – 1.700 jämfört med knappt 300 per år.

– Vi har gjort en grov uppskattning baserad på en dansk rapport, där man har räknat hur många som dör i hjärt-kärlsjukdomar. Men vi är medvetna om att vi skulle behöva ta hänsyn till fler faktorer, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon menar att sambandet mellan saltintag och högt blodtryck är väletablerat.

– Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom samtidigt som det verkar finnas ett direkt samband mellan saltintag och hjärt-kärlsjukdom. 

Det mesta av saltet finns dolt i restaurangmat, färdiga livsmedel som ost, bröd, kött- och charkprodukter samt hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och paj.

Myndigheten rekommenderar konsumenterna att lusläsa näringsdeklarationer i affären och välja en vara med lägre salthalt. Man bör också tänka på att hålla igen med saltet när man lagar mat på egen hand, säger Hanna Eneroth.

– Välj ett salt med jod. Vi har inte så många andra jodkällor i kosten. 

För tillfället för Livsmedelsverket en dialog med landets livsmedelsföretag i syfte att få dem att successivt minska på saltet.

– Som enskild konsument är det väldigt svårt att få ned sitt saltintag eftersom så stor del intas genom färdiga produkter. Därför måste livsmedelsföretagen sänka salthalterna. 

2013 genomförde Konsumentföreningen Stockholm en undersökning av 200 olika livsmedelsprodukter. Och resultatet var väntat.

– Sett till portionsmängd är det absolut färdigrätterna som sticker ut. Andra livsmedel som exempelvis skinka har visserligen hög salthalt, men eftersom man inte äter jättemycket av det är den inte största boven, säger projektledare Minna Hellman på Konsumentföreningen Stockholm.

Se vilka färdigrätter som innehåller mest salt i faktarutan.

Färdigrätterna med mest salt

1. Oxpytt, Willys 6,3 gram (1,8)

2. Pizza, alla smaker, Willys/Garant 5,3 gram (1,5)

3. Korv Stroganoff, Dafgård 5,2 gram (1,3)

4. Pizza Kebab, Ica 4,7 gram (1,4)

5. Soppa, fransk fisk kyld, Felix 4,5 gram (1,0)

6. Oxpytt, Lidl/Enebacken 4,4 gram (1,3)

7. Kycklingfilé med rosmarin, kyld, Gooh 4,4 gram (1,1)

8. Oxpytt, Coop 4,2 gram (1,2)

9. Pizza Kebab, Grandiosa 4,2 gram (1,2)

10. Kyckling Jacob, Dafgård 4,1 gram (1,0)

Fotnot: Konsumentföreningen Stockholms rankning från 2013 omfattar 200 livsmedelsprodukter och är baserad på portionsstorlek, salthalt per 100 gram inom parentes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.