Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är fjärrvärmens största utsläppsbovar

Värtaverket i Stockholm toppar Naturskyddsföreningens lista över de värsta miljöbovarna inom fjärrvärmeindustrin. Fortfarande används 13 procent fossila bränslen i de kraftvärmeverk som producerar fjärrvärme.

Sedan koldioxidskatten infördes 1991 har biobränslen blivit vanligare inom kraftvärmen. Men 2008 utgjordes 13 procent av bränslet i fjärrvärmen fortfarande av fossila bränslen, visar en undersökning som tidningen Sveriges Natur gjort.

Det är bara ett fåtal anläggningar i Sverige som fortfarande använder i huvudsak fossila bränslen, men dessa står för en stor del av utsläppen.

- Branschen har haft en fantastisk framgång med att byta till biobränslen. Nu handlar det om slutspurten, att avveckla de sista fossila resterna, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, till Sveriges Natur.

Värst är Värtaverket i Stockholm som till drygt hälften eldas med kol.

- Vi planerar att halvera användningen av kol i Värtan till 2015 genom ökad inblandning av biobränslen, säger Ulf Wikström, miljöchef för Fortum värme, till tidningen.

Fjärrvärmens svarta lista

1. Värtaverket, Stockholm (Fortum)
2. Västerås kraftvärmeverk (Mälarenergi)
3. Boländerna, Uppsala (Vattenfall)
4. Rya kraftvärmeverk, Göteborg (Göteborg Energi)
5. Heleneholmsverket, Malmö (Eon Värme)
6. Igelstaverket, Södertälje (Söderenergi)
7. Åbyverket, Örebro (Eon Värme)
8. Karlshamnsverket (Karlshamn Kraft)
9. Hedensbyn (Skellefteå Kraft)
10. Linköping kraftvärmeverk (Tekniska Verken i Linköping)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.