Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är frågorna som avgör valet

Det är mindre än 100 dagar kvar till ett historiskt val där två politiska block för första gången slåss om regeringsmakten. Men väljarna vill ha en valrörelse om de traditionella frågorna – om jobben, vården och skolan.

DN/Synovates mätning visar att dessa tre frågor rankas särklassigt högst av väljarna när de ger besked om vilka områden som är viktigast när de ska välja parti.
Heta frågor i samhällsdebatten under mandatperioden som FRA, fildelning och försvar når inte ens upp på topplistan över de 18 områden som nämns av åtminstone en procent av väljarna.

Det är därmed samma välfärdsfrågor som 2006 som prioriteras högst, trots att de politiska förutsättningarna ser helt annorlunda ut i dag. Nästan var tredje väljare nämner arbetslösheten eller sysselsättningen som en av de viktigaste, och var fjärde väljare prioriterar sjukvården och skolan.

Strax nedanför prispallen är turordningen också nästan identisk med läget för fyra år sedan. Miljön, pensionärernas villkor, skatter och ekonomi har dock ökat något i betydelse.
Det är på dessa frågor som väljarna söker partiernas svar i val efter val, och det kan också förklara varför partierna hamnar allt närmare varandra i löften om ökade resurser till välfärdsområdena.

– Men det räcker inte att prata om de här frågorna; det krävs också att partierna har idéer som går hem i folkdjupet för att det ska få någon effekt, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

I jobbdebatten får Moderaterna ett övertag om det handlar om att ”skapa sysselsättning”, medan Socialdemokraterna hellre vill att debatten ska handla om ”arbetslösheten”, vilket gynnar dem. S har ett övertag bland väljarna i frågor om sjukvård och äldreomsorg, och det kontrade M-ledaren Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006 med ett löfte om att anslå minst lika många miljarder som S till välfärden.

Men det finns också åsiktsskillnader bland väljargrupper om vad som är viktigast.
Kvinnor värderar barnomsorg, sjukvård och miljö betydligt högre än män. Storstadsväljare tycker oftare att skatter och Sveriges ekonomi är viktigare än de som bor i mindre kommuner och i glesbygd.

Bland borgerliga sympatisörer tycker 21 procent att skattefrågan är en av de viktigaste, mot endast 4 procent bland de rödgröna väljarna. Nästan lika stor skillnad i prioritering gäller för Sveriges ekonomi, med 15–4.

Åt andra hållet tycker 24 procent av de rödgröna väljarna att miljön är en av de viktigaste, mot 15 procent bland de borgerliga. Det beror på att Miljöpartiets väljare avviker totalt i sin rankning, där två av tre, 64 procent, tycker att miljön är den viktigaste frågan. Bland S- och V-sympatisörerna ligger inte miljön bland fem-i-topp.

Kristdemokraternas sympatisörer avviker också från övriga partiers genom att ranka familjepolitiken, inklusive vårdnadsbidraget, på andra plats.

Vilka samhällsfrågor är viktigast för dig som väljer parti?

30% Arbetslösheten/Sysselsättningen

26% Sjukvården

24% Utbildning/Skola

16% Barnomsorgen

16% Miljö

16% Äldreomsorgen

12% Pensionärernas villkor

12% Skatter

9% Sveriges ekonomi/tillväxt

6% Socialförsäkringar

5% Invandring/flyktingar

4% Familjepolitik

Källa: DN/Synovate

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.