Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är kartan på Sveriges varmaste bad

Sveriges varmaste bad ligger lite oväntat i Norrland.
Sveriges varmaste bad ligger lite oväntat i Norrland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lite för kyligt i din närmsta sjö? Sveriges varmaste badvatten, med en genomsnittstemperatur i vattnet på 25 grader i augusti, är det få av de 3.000 andra undersökta badplatserna som övertrumfar. På DN:s karta kan du se hur din egen badplats står sig, eller försöka hitta det varmaste badet i området. 

Dorotea i Västerbotten stoltserar med inte mindre än två badplatser som tävlar om titeln Sveriges varmaste bad i augusti månad, 25 grader i genomsnittstemperatur.

”Ja, de fem invånarna i Granåsen kommer att bli lyckliga av att höra detta” skrockar Nicke Grahn, kommunens Miljö- och byggchef. Här är kartan på Sveriges varmaste bad.

Det ska sägas på en gång att de två badplatserna Lavsjön och Granåsen är små, långgrunda och att vattnet snabbt blir uppvärmt när ytvatten blåser in i vikarna.

– Jag bor själv vid en sådan plats, och det kan blir varmt på bara något dygn om det är rätt omständigheter. Men vi har mätt upp 27 grader i badvattnen här, säger Nicke Grahn.

Kartan visar Sveriges varmaste badvatten i sjöar och havsbad. Baden som har röda prickar är de varmaste, med genomsnittstemperaturer över 21 grader. 

Lite mindre oväntat än i Dorotea-fallet ligger till exempel även ett par bad på Gotland högt, men även Flaten-badet i Salem står sig väl, med 24 grader i augusti och 21,3 i juli.

Läs mer: Här är Sveriges renaste bad

Att man tar badvattenprover på sjöar och havsbad är mer en allmän service, menar han.

– Men det är jättebra vattenkvalitet där, om någon undrar så säger vi att det är bra vatten och långgrunda sandbottnar, det är fina små badstränder. Jag vet att vi har haft några otroligt varma år i Lavsjön.

Om man tittar på hela sommaren så finns det i och för sig ingen annan badplats av de närmare 3.000 som i databasen som övertrumfar de två Norrlandsbadens genomsnittstemperatur på 25 grader i augusti – men Edsviken i Sollentuna tangerar, och ligger dessutom högre i juli.

Så strängt taget är det Sollentuna som har Sveriges varmaste bad, enligt de genomsnittsberäkningar som DN gjort.

De grundar sig på mätvärden från kommunerna mellan 1989-2016, och som Havs- och vattenmyndigheten samlar in.  

DN:s bearbetning visar en antydan till stigande temperaturer totalt sett i badsjöarna sedan mätningarna började 1989. Datakörningen är gjord på mätvärden i juli och augusti. Framförallt verkar åren med ovanligt kalla vatten minska i antal. I början av mätperioden var det större svängningar, även om det funnits toppar med mycket varmt vatten även tidigare år, till exempel 1994 och 1997. 

 Årstemperaturberäkningen är gjord på sjöar, och inte havsbad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.