Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är misstänkta fusket som fick KI-rektorn att gå

Se en större version av bilderna längre ner i texten.
Se en större version av bilderna längre ner i texten. Foto: DN/TT

Nya uppgifter om att Paolo Macchiarinis forskningsgrupp falsifierat och manipulerat bilder till två rapporter blev droppen för Karolinska institutets rektor, som nu ställt sin plats till förfogande.

– De nya uppgifterna förändrar totalt den bilden vi hade tagit fram tidigare, säger Jan Carlstedt-Duke, professor i KI:s universitetsledning.

I ett tips till DN påvisas likheter i flera bilder i två olika studier av kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini. Studierna handlar om djur- och cellodlingsförsök och har publicerats i tidskrifterna Biomaterials respektive Nature Protocols.

Det ser ut som att man i rapporterna har använt sig av samma bilder vid flera tillfällen, men med vissa manipuleringar, för att påvisa en före och efter-effekt vid djurförsök med konstgjorda luftstrupar. Dessutom tycks ytterligare fall av liknande bildmanipulationer rörande djurförsök visa på att färre individer än vad som angetts har använts - bilder från ett och samma djur har använts i två rapporter.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten skrev i lördagens DN Debatt att han ställer sin plats till förfogande, bland annat till följd av att nya uppgifter gjort det tydligt att KI:s utredning angående forskningsfusk som avslutades i augusti 2015 borde ha varit noggrannare.

Foto:

Hamsten vill inte ge några ytterligare kommentarer, men Jan Carlstedt-Duke från KI:s universitetsledning bekräftar för DN att det är de misstänkt falsifierade bilderna som är de nya uppgifterna.

– Vi har fått in en ny anmälan om forskningsfusk i två rapporter, det stämmer. När man ser på bilderna efter att anmälan har kommit in, är det väldigt tydligt att många bilder är likartade. Det är förvånande att de som granskade bilderna innan studierna antogs av tidskriften inte har upptäckt det, säger han.

Borde KI ha upptäckt det?

– Vi fick in de ursprungliga anmälningarna som handlade om specifika detaljer kring opererade patienter. Vår utredning riktade sig just mot den frågeställningen. Det var ett mycket omfattande arbete att försöka få grepp om vårdingreppen, det handlade om 6.000 sidor plus 1.000 sidor text. Vi har inte gjort en helhetsanalys av hans verksamhet.

Hur känns det nu när nya uppgifter om fusk kommit till ytan?

– Det här är ett mycket komplext ärende och vi har försökt göra allt vi kan för att komma till rätt beslut. De nya uppgifterna förändrar totalt den bilden vi hade tagit fram tidigare, det är verkligen något vi tar på allvar.

Jan Carlstedt-Duke tycker att Anders Hamsten har varit en bra rektor och säger att många på KI kommer att sakna honom, men han förstår också hans beslut att ställa sin plats till förfogande. Han tror inte att fler i Karolinska institutets ledning kommer att följa Hamstens exempel, trots att till exempel han själv också deltog i KI:s beslut att fria Macchiarini från fuskanklagelserna.

– Inte som det ser ut i dag tycker jag. Det finns stort intresse av att komma till botten med detta och vi kommer att jobba med detta allt vad vi kan.

Ännu en utredning har initierats av KI:s styrelse för att undersöka KI:s hantering av Macchiarinis rekrytering och tiden därefter, samt Anders Hamstens agerande under forskningsfusksärendet.

– Med de nya uppgifter vi har fått in är det vår skyldighet att titta på detta på nytt och fatta ett nytt beslut. Det får ta den tid som det krävs eftersom det är viktigt att vi fattar rätt beslut.

Fördjupning. Paolo Macchiarini

Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. Läs Björn af Kleens reportage: Stjärnkirurg - från fakta till fusk

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.