Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här är politikens huvudpersoner 2017

Stefan Löfven har ett tufft politiskt år att se fram emot.
Stefan Löfven har ett tufft politiskt år att se fram emot. Foto: Eva Tedesjö

Nu börjar partierna rikta blickarna mot nästa val.

Det betyder: Tuffa nomineringstider.

DN:s politikredaktion listar personerna som du ska hålla koll på under 2017.

Stefan Löfven, S, statsminister och partiledare. Har stärkt sin stab och framträtt med mer pondus i efterdyningarna av flyktingkrisen. Opinionssiffrorna är numera stabila men inte imponerande. Löfven är lojal med partiet, och partiet är lojalt i retur. Många tror dock på ett värdigt avsked våren 2019.

Foto: Meli Petersson EllafiArdalan Shekarabi, S, civilminister. Har egentligen en ganska misslyckad höst bakom sig, med nederlaget i regionfrågan som kulmen. Ändå betraktas den 38-årige juristen från Teheran och Gävle som en av regeringens starkast lysande stjärnor. Det sambandet kan bara förklaras genom Socialdemokraternas nya strategi: Att stå ut med en och annan förlust i riksdagen, för att skapa konfrontation mellan höger och vänster, och bunta ihop Sverigedemokraterna med de fyra borgerliga partierna. Ingen kan tvivla på att Ardalan Shekarabi har ambitioner och visioner, även om han hittills haft begränsad förmåga att förverkliga dem. Shekarabi kom till Sverige från Iran som elvaåring, och levde som gömd flykting under en period. Under sin skandalomsusade tid som SSU-ledare 2003-2005 brukade han klassas som EU-vänlig och mittenorienterad. Nu nämns hans namn av socialdemokrater som vill vässa partiets antirasistiska och feministiska profil – ja, kort sagt av partifolk som absolut inte vill se Anders Ygeman som nästa S-ledare.

Anders Ygeman, S, inrikesminister. Fråga socialdemokrater om partiledarkandidater efter Löfven, och uppräkningen går från A till Y. Inrikesministern har skickligt undvikit att solkas av poliskrisen. En maktspelare med stark förankring – och en del fiender – i rörelsen.

Magdalena Andersson, S, finansminister. Fjärde budgeten väger tungt inför valåret 2018. En politiker som väcker respekt men inte entusiasm internt.

Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare. I dragkampen mellan realism och idealism har bytet av partisekreterare fått stor betydelse. Rådström Baastad är ett före detta kommunalråd som distanserar sig från Miljöpartiet och slår fast att Socialdemokraterna står för en restriktiv flyktingpolitik.

Ylva Johansson, S, arbetsmarknads- och etableringsminister. Har kavlat upp ärmarna efter flyktingkrisen och fått respekt i vitt skilda läger av partiet. Uppfattas inte som ett hot mot Löfven. Möjligen för svagt stöd hemma i Stockholm för att utmana om partiledarposten.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, kommunalråd, Malmö. Det sägs att hon hade blivit minister om partiet bara hade kunnat undvara henne i Malmö. Tung röst när Socialdemokraterna reviderar sin migrationspolitik.

Anna Kinberg Batra, M, partiledare. Firar två år på ordförandeposten med motvind i opinionsmätningarna. Står inför stora dilemman som partiledare. Sjunker stödet för att Moderaterna slagit in på en så hårdför linje i migrationspolitiken? Eller för att partiledaren säger blankt nej till att förhandla med SD? Svaret kan vara: Både och.

Tomas Tobé, M, partisekreterare. Har ambitionen att göra Moderaterna till ett mer öppet parti, ibland så öppet att strategiutvecklingen kan följas i liveflöde.

Foto: Anders Wiklund/TTElisabeth Svantesson, M, arbetsmarknadspolitiker. Energiknippet i Anna Kinberg Batras partiledning. Hyllas internt för sitt metodiska arbete med att förändra Moderaternas migrations- och integrationspolitik. Det är frågor som engagerat nationalekonomen Elisabeth Svantesson i många år. Innan den politiska karriären tog fart ägnade hon sig åt studier av invandrares ställning på arbetsmarknaden.

När hon plockades in i alliansregeringen 2013 ifrågasattes hon för sitt tidigare engagemang i kontroversiella Ja till livet och Livets ord. Nu får hon i stället brev från djupt kristna som har svårt att förstå att hon som troende vill ha en restriktiv flyktingpolitik. Då svarar hon att ett öppet hjärta måste kompletteras av öppna ögon när Sverige ställs för stora påfrestningar.

Sakinriktade Svantesson är mer av förhandlare än debattör. Få i svensk politik tror på en storkoalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Men om partierna behöver prata mer med varandra, är det inte alls osannolikt att samtalet börjar i ett rum med Elisabeth Svantesson och Ylva Johansson.

Peter Danielsson, M, kommunalråd, Helsingborg. När sjukvård och skola passerar invandring som viktigaste frågan för väljarna faller ett tungt ansvar på Moderaternas förste vice ordförande. Danielsson leder arbetet med att utveckla partiets välfärdspolitik. I Helsingborg samarbetar han med Miljöpartiet.

Johan Forssell, M, riksdagsledamot. Moderaternas talesperson i migrationsfrågor missar inga tillfällen att synas och höras med kärva budskap om flyktingkrisen. Hör inte till dem som i alla lägen utesluter allt samröre med Sverigedemokraterna.

Leif Gripestam, M, kommunalråd i Täby. Har satt stopp för flyktingmottagandet och kräver att Moderaterna ska lämna migrationsuppgörelsen. Egentligen vill han prata bostadspolitik.

Jimmie Åkesson, SD, partiledare. Går in på sitt trettonde år som partiordförande i maj, och är fullständigt ohotad. Fortsätter flörta med alliansens högerflank, trots att han gång på gång fått nobben från partiledarna.

Stefan Jakobsson, SD, riksdagsledamot. Gymnastikdirektören från Strängnäs är en del av nya, propra Sverigedemokraterna. Har förts fram som framtidsnamn av partister som absolut inte vill se Mattias Karlsson som nästa partiledare.

Foto: Henrik Montgomery/TTTobias Andersson, SD, Nationell talesperson för Ungsvenskarna. Åkesson har haft stora problem med sina kronprinsar och kronprinsessor: Erik Almqvist försvann till Ungern efter järnrörsskandalen, William Petzälls liv slutade i tragedi. Gustav Kasselstrand och William Hahne blev för uppstudsiga och Paula Bieler är för närvarande sjukskriven.

Kanske kan Tobias Andersson från Skaraborg vara på väg att bryta mönstret. Drygt ett år har gått sedan moderpartiet bröt med rebellerna i SDU och fick Andersson ta kommando över det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna. Han har visat att han har partiledningens öra utan att låta sig reduceras till partitopparnas marionett.

Framför allt har han väckt uppmärksamhet för sitt samarbete med den kontroversiella amerikanska sajten Breitbart. Sverigedemokraterna beskriver sig som Sverigevänner, men i sina artiklar för Breitbart ger Tobias Andersson en mörk bild av tillståndet i nationen. Bland annat beskriver han Stockholm som "Europas våldtäktshuvudstad".

Richard Jomshof, SD, partisekreterare. Syns och hörs mycket i debatten, men kommer också att ha fullt upp när partiet med växtvärk ska börja nominera kandidater inför valet 2018. En knäckfråga är riksdagslistor med lokal förankring.

Kent Ekeroth, SD, riksdagsledamot. Sverigedemokraternas ständigt skandalomsusade talesperson i rättsfrågor har en tumultartad höst bakom sig. Först anklagades han för att ha släppt in Putinpropagandister i riksdagen, sedan fick han ta timeout från justitieutskottet efter ett krogbråk.

Foto: Pontus Lundahl/TTJohanna Jönsson, C, riksdagsledamot. En tydlig representant för dagens dubbelsidiga centerparti, med en fot i landsbygden och en i storstadsliberalismen. Uppväxten tillbringade Johanna Jönsson på Sollerön i Dalarna och fortfarande klär hon sig gärna i traditionell folkdräkt. Samtidigt är hon sedan 2012 ordförande för Stureplanscentern, ett nav för Centerns utveckling till ett idéparti med individens frihet som ledande princip. I det sammanhanget har hon knutit nära band till såväl partiledaren Annie Lööf som EU-parlamentarikern Frederick Federley.

Johanna Jönsson är partiets talesperson inom migration och integration och därmed högst delaktig i den profilering som gjort Centern till Moderaternas motpol inom borgerligheten. Hittills har ställningstagandena för öppenhet fått partiets siffror att stiga. Hon är orädd i debatter och talar passionerat om fri rörlighet. Frågan är vad hennes skarpa markeringar även mot allianskolleger som tycker annorlunda kommer att betyda för det borgerliga samarbetet.

Annie Lööf, partiledare.

C-ledaren har medvind och frågan är hur långt det bär. Kan hon på allvar utmana Moderaternas Anna Kinberg Batra? Annie Lööf kan luta sig mot ett väl sammansvetsat parti med överfulla kassakistor.

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.

När Centerns chefsekonom Martin Ådahl inte kom in i riksdagen fick denne relativt okände norrlänning axla manteln som partiets ekonomisk-politiske talesperson. 29-åringen tar för sig i budgetdebatterna med stort självförtroende. Ska hamra in bilden av Centern som småföretagarnas parti.

Vänsterpartiet

Foto: Vilhelm Stokstad/TTNooshi Dadgostar, V, riksdagsledamot. Hon är bara inne på sin första period i riksdagen men har redan en nyckelroll i spelet mellan Vänsterpartiet och regeringen. Nooshi Dadgostar, 31, har lyfts fram inte minst av partiets "finansminister" Ulla Andersson. Det är de två, tillsammans med Ali Esbati, som tar dusterna med finansdepartementet när de rödgröna budgetarna ska manglas fram. Även under förhandlingarna om migrationspolitiken förra hösten och årets bostadssamtal var det Nooshi Dadgostar som förde V:s talan.

Som bostadspolitisk talesperson anses hon på kort tid ha vässat partiets profil. Frågan är viktig för Vänsterpartiet, med fokus på fler hyresrätter och motstånd mot privatiseringar. Stora förhoppningar knyts till Nooshi Dadgostar inför framtiden. Flyktingbakgrunden, juridikstudierna och meriterna som förortsaktivist gör henne enligt många till en idealisk företrädare för ett modernt vänsterparti. En blandning av Che Guevara och professorstypen, som en partikamrat uttrycker det.

Jonas Sjöstedt, V, partiledare. Har en stark ställning men det är en svår balansgång att vara både oppositions- och samarbetsparti. Frågan är hur länge partiet orkar vänta på en budget med mer radikala skattereformer.

Amineh Kakabaveh, V, riksdagsledamot. Ännu inte politisk vilde men definitivt riksdagsgruppens mest egensinniga ledamot. Lär fortsätta utmana partiledningen med sitt sätt att kritisera hederskulturen bland vissa muslimska grupper i förorterna.

Foto: Staffan Claesson / TTCarl Schlyter, MP, riksdagsledamot. Den 48-årige stockholmaren personifierar det interna motståndet mot partiets kompromissvillighet i regeringen. En djup spricka uppstod i riksdagsgruppen efter att han gått emot partilinjen genom att rösta nej både till skärpta asylregler och Sveriges värdlandsavtal med Nato. Carl Schlyter sparkades som ordförande i EU-nämnden och kontrade med att bilda en egen arbetsgrupp i riksdagen tillsammans med tre andra fronderande partikamrater.

Nu har de slutit en vapenvila med gruppledarna och ordningen är åtminstone tillfälligt återställd, men Schlyter förblir en grön drivmina. Han kanske inte har viljan och stödet för att på allvar utmana partiledningen i en maktkamp. Däremot kommer den förre EU-parlamentarikern fortsatt att vara ett orosmoln, som symbol för den radikalism som partiet tvingats ge avkall på för att vinna makten. Ett särskilt laddat spänningsfält finns mellan Carl Schlyter och bostadsminister Peter Eriksson, som gick segrande ur en tvekamp mellan de båda om att bli språkrör 2002.

Isabella Lövin/Gustav Fridolin, MP, språkrör. Språkrör sitter aldrig säkert - på kongressen i maj prövas förtroendet för ledarduon igen. Nu krävs tydliga politiska segrar i regeringen om MP ska hinna bli av med förlorarstämpeln inför valåret 2018.

Amanda Lind, MP, partisekreterare. Kan med sina dreadlocks tas för en principfast "fundis" men har som kommunalpolitiker i Härnösand fått borgerligt beröm för sitt realpolitiska sinnelag. Nu ska hon som partisekreterare få det sargade partiet på fötter inför valrörelsen.

Jan Björklund, L, partiledare. Han är den partiledare som överlevt längst på sin post och entusiasmen över uppdraget verkar vara obruten. Ingen kan som Jan Björklund reta gallfeber på sina motståndare och samtidigt skapa dålig stämning bland allianskollegorna. En oblyg slugger som sannolikt kommer att slå åt alla håll även under 2017.

Foto: Julio C Saint' JustBirgitta Ohlsson, L, utrikespolitisk talesperson. Utanför partiet ses hon av många som den naturliga efterträdaren till Jan Björklund. Men internt är entusiasmen svagare. Birgitta Ohlssons självständighet gentemot partilinjen ses inte med blida ögon av övriga partister och om det inte vore för det öppna stödet från EU-kommissionären Cecilia Malmström skulle hon mycket väl kunna ha petats till en mer undanskymd position.

Birgitta Ohlsson har ärvt sitt liberala engagemang från sin far Bengt som tidigare var kommunalråd i Linköping. Hon har gått den långa vägen i partiet och få tvivlar på att hon har ambitioner att nå den allra högsta positionen.

Och hennes engagemang för jämställdhet, globalisering och djurskydd väcker uppenbarligen sympatier bland väljarna. I förra valet blev hon den överlägset mest kryssade L-politikern i valkrets Stockholm med nästan dubbelt så många personröster som Jan Björklund.

Räkna med att ni under våren kommer att se mer av Birgitta Ohlsson när hon lanserar sin nya bok med titeln "Duktiga flickors revansch”. Räkna också med att boken kommer att ses som en positionering inför en kommande partiledarstrid.

Mats Persson, L, ekonomisk-politisk talesperson. Få utanför den politiska världen skulle i dag kunna säga vem Mats Persson är. Men som ekonomisk-politisk talesperson i ett parti med förkärlek för slagkraftiga utspel kommer den unge akademikern från Småland att få en allt mer framträdande roll när positionerna inför nästa val ska stakas ut.

Foto: Lennart Molin Acko Ankarberg, KD, partisekreterare. Hon utmanade Ebba Busch Thor om partiledarskapet när Göran Hägglund skulle avgå men valde till sist att inte ge sig in i en slutstrid på kongressen. Efter maktskiftet plockade den nya KD-ledaren bort andra tunga namn ur det gamla gardet men rutinerade partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson vågade hon inte avvara.

Acko Ankarberg Johansson står stadigt med rötterna i KD-land, som gammal kommunalpolitiker från Jönköping. Hon räknas också till partiets socialliberala falang, i motsats till den mer högerorienterade gruppering som bar fram Ebba Busch Thor. Motsättningar som dessa kan snabbt bli eldfängda under det kommande året om partiets kris fortsätter.

Nu är det Acko Ankarbergs uppgift att pumpa upp optimism och kampanjanda i ett parti som inte har varit över riksdagsspärren i DN/Ipsos på 18 månader. Huvuduppgiften är att få moderata sympatisörer att skänka KD sina stödröster. Frågan är om det blir någon återuppståndelse eller om det blir hon, som är dotter till en begravningsentreprenör, som får förrätta partiets jordfästning.

Ebba Busch Thor, KD, partiledare. Sanningens minut närmar sig för det unga stjärnskottet: klarar hon att lyfta sitt krisande part? Frågan är hur hon ska hitta nya väljare på en högerkant där trängseln numera är stor mellan bjässarna M och SD.

Lars Adaktusson, KD, EU-parlamentariker. Den förre tevejournalisten personkryssade sig hela vägen till Bryssel. Hör till den falang inom partiet som lyfte fram Ebba Busch Thor men det återstår att se hur långt lojaliteten sträcker sig. Ligger KD fortsatt kvar under riksdagsspärren kan partikamraterna komma till slutsatsen att det behövs ett nytt och välkänt ansikte i toppen.

Gudrun Schyman, FI, talesperson. De andra 40-talisterna har gått i pension eller sökt sig till styrelserum och konsultfirmor. Men Schyman fortsätter att brinna för politiken och Feministiskt initiativ har faktiskt en hygglig chans att nå riksdagen 2018.

Annelie Nordström, FI, rekrytering. Avslutade sin tid som ordförande för Kommunal med en präktig skandal runt fackets krog- och konferensverksamhet. Meddelade nyligen att hon lämnat Socialdemokraterna och vill kandidera till riksdagen för Feministiskt initiativ.

Texter: Karin Eriksson, Hans Olsson, Hans Rosén

Urval: DN:s politikredaktion

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.