Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här är Sveriges mest utsatta bostadsområden

En man sköts ihjäl och en annan skottskadades i Skäggetorp i Linköping i
En man sköts ihjäl och en annan skottskadades i Skäggetorp i Linköping i Foto: Niklas Luks

Öppen narkotikahandel, gängkriminalitet och en rädsla att vända sig till polisen. I flera områden finns också religiös extremism. I en ny rapport från polisen listas 53 utsatta bostadsområden i Sverige.

De flesta områden som har störst problem med brottslighet, ofta i kombination med andra sociala problem, byggdes mellan 1965 och 1975 i det så kallade miljonprogrammet. 15 av de 53 anses särskilt utsatta, och sex bedöms som riskområden, där läget kan förvärras om inga insatser sätts in.

Tidigare har liknande områden kallats för ”no go-zoner”, men rapporten undviker det begreppet. I de utsatta områdena handlas ofta öppet med narkotika, vanligen cannabis. Ofta förekommer våld, mest mellan kriminella, men också våld som kan drabba andra, och ett ”utåtagerande missnöje med samhället”.

I de särskilt utsatta områdena har kriminaliteten gått längre. Rapporten beskriver parallella samhällsstrukturer dit människor vänder sig, i stället för till polisen och rättsväsendet. Ofta finns också religiös extremism och personer som reser till krigsområden till exempel Syrien för att delta i striderna.

De flesta områdena finns i och runt storstäderna. Men bland de mest utsatta områden finns också Vivalla i Örebro, Araby i Växjö och Skäggetorp i Linköping.

Sven-Göran Wetterberg är samordnare mot extremism i Örebro och har just påbörjat arbetet i Vivalla, varifrån alla som rest ut till krigsområden från Örebro kommit.

– Det handlar just nu om att samla in kunskap, föra ut den till fritidsgårdar, skolor och socialtjänst och fältassistenter för att nå ut till dem som är i riskzonen.

Enligt rapporten är områdena mycket svåra att arbeta i för polisen. ”I vissa områden finns det uppgifter om att boende har känt sig hotade”, heter det i rapporten. Ett skäl har varit att kriminella har besökt lägenheter som de tror används av polisens spanare.

”I de särskilt utsatta områdena kan ett polisingripande leda till våldsamma upplopp med bilbränder och stenkastning som följd”, heter det. Samarbete med andra myndigheter och ”eldsjälar” framhålls som viktigt. Dessa eldsjälar finns ofta på fritidsgårdar och är personer som har goda kontakter i samhället.

Fredrik Malm har varit områdespolis i Vivalla i Örebro sedan 2010. Han känner igen delar av beskrivningen i rapporten:

– Vi har till exempel haft problem med att utreda vissa brott eftersom en del anser att man inte ska prata med polisen, och det kan vara svårt att få vittnen att ställa upp.

– Å andra sidan: när det gäller dödskjutningen nyligen var det flera som pratade, och som ansåg att det som hänt gick över gränsen, säger Fredrik Malm, som föredrar att kalla Vivalla ett särskilt "prioriterat område" för att komma ifrån offerstämpeln.

– Det är absolut inte en farlig plats. Människor bor och lever här och trivs väldigt bra.

Rapporten har inga enkla svar på vad som ska göras. Uthållighet och kontinuitet anses vara den främsta framgångsfaktorn.

– Det är viktigt att vi finns kvar i området, arbetar långsiktigt, lär känna folk och är en trovärdig aktör, säger Fredrik Malm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.