Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-ar-universeums-nya-apunge/

Sverige

Här är Universeums nya apunge

01:40. Den nyfödda ungens mamma är Sveriges kanske mest kända goeldisapa.

Två har blivit tre i apfamiljen på Universeum. Den nyfödda goeldisapan tillhör en art som hotas av utrotning på grund av skogsskövling i Brasilien. ”Det här är en viktig unge”, säger djurvårdaren Felicia Torpegård. 

Felicia Torpegård skulle ge aporna mat när hon upptäckte nytillskottet. 

– Jag trodde först att mamman var lite tufsig i pälsen. Men sen såg jag ett litet ansikte, berättar hon. 

Den nyfödda ungens mamma är Sveriges kanske mest kända goeldisapa. Förra året försvann hon från Universeum i Göteborg och hittades på en hamburgerrestaurang i Västra Frölunda. Polisen inledde en förundersökning om misstänkt stöld, som lades ner utan att någon kunnat gripas.

TV: Här hoppar apan runt på McDonalds 

Den yngsta medlemmen i apfamiljen klamrar sig fast vid sin pappas rygg. Ungen har hunnit bli två månader gammal och börjar prova att äta gröt. Foto: Tomas Ohlsson

Pappan till apungen kom till Universeum från ett zoo i Dublin i mars. Enligt zoologen Daniel Roth sköter sig de nyblivna föräldrarna exemplariskt. 

– Först har honan burit ungen i ungefär tre veckor. Sen har hanen tagit över, säger han.

Goeldisapan är en de arter som hotas av utrotning, enligt Internationella naturvårdsunionen. Aporna på Universeum och andra djurparker runtom i världen utgör en så kallad stödpopulation, som kan rädda arten om de vilda aporna skulle dö ut. 

Apungen får plats i en handflata. Foto: Tomas Ohlsson

Hur framtiden kommer att se ut för ungen är ännu inte bestämt. 

– Först hoppas vi att den får syskon. Sen kommer den att få en plats på någon av de andra djurparkerna i nätverket, säger Daniel Roth. 

Ungen har ännu inte fått något namn. Än vet inte personalen vilket kön den har, och hellre än att fokusera på individer vill personalen på Universeum prata om goeldisapan som art. Risken med att prata mycket om ett enskilt djur är att kampen för att rädda arten glöms bort, säger Felicia Torpegård. 

– Vi vill fokusera på goeldisapan och arbetet för att bevara den, säger hon. 

Goeldisapan tillhör en art som hotas av utrotning på grund av skogsskövling i Brasilien. Foto: Tomas Ohlsson