Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här är vinnarna i Årets bild

Med bilden på aktivisten Tess Asplund som knöt näven framför nazisterna tog frilansfotografen David Lagerlöf hem segern i kategorin Årets bild. DN:s fotografer Roger Turesson och Anders Hansson prisades för bilder som skildrar såväl Sveriges som världens nyhetshändelser.

— Tävlingen är en viktig del för bildjournalistiken och för fotografer som har jobbat hårt under året. Den är ett bevis för att det går att berätta i bild, säger Roger Turesson.

Den prestigefulla fototävlingen arrangerades för 75 året i rad av Pressfotografernas Klubb (PFK) i Linköping.

DN:s medarbetare tog hem priser i flera klasser. Roger Turesson fick tredje pris för sin bild "Nattambulansen" i kategorin Nyhetsbild Sverige. ”Det finns något vackert och allmängiltigt i bilden som gör att den berör”, lyder juryns motivering.

Vad betyder det att få priset?

— Det är roligt för det är ett erkännande av det man gör och att det berör människor. Bilderna når ut, säger Roger Turesson.

Den vinnande bilden ingår i ett DN reportage som Roger Turesson gjorde tillsammans med reportern Ulrika By där de följde med ambulanspersonal i deras vardag. Det visade att det döljer sig en stor ensamhet bakom många av samtalen till 112.

– De hämtar inte bara människor som är akut sjuka utan även människor som är ensamma. De som inte har någon hemma som tar hand om dem och som är lite för sjuka för att bo själva. I kombination med ensamhet och rädsla för olika saker gör det att de ringer efter ambulans.

– Det är en stor del av ambulanspersonalens vardag och avslöjar att det är mycket i vårt samhälle som inte fungerar, säger Roger Turesson.

DN:s Anders Hansson tog hem flera priser, bland annat för sina bilder från det våldsdrabbade Ukraina som enligt juryn ”är viktiga bilder för vår förståelse av krigets fasor”. Frilansfotografen Axel Öberg hamnade på en andra plats i klassen Porträtt för bilden ”Boy”.

Årets fotograf blev Magnus Wennman, Aftonbladet.

Foto: David Lagerlöf

Årets bild, tagen av David Lagerlöf.

Vinnare 2017

Årets Bild, David Lagerlöf, Frilans/Tidningen Expo

Årets fotograf, Magnus Wennman, Aftonbladet

Juryns specialpris, Niclas Hammarström, Expresen/Kontinent

Rookie of the Year, Emil Wesolowski, Student Mittuniversitetet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.