Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-ar-vinnarna-i-arets-bild/

Sverige

Här är vinnarna i Årets bild

Bild 1 av 14 Vinnare, Nyhetsbild Sverige. Juryns motivering: Ett dramatiskt ögonblick från en demonstration som i sin enkelhet fångar samtidens pågående konfrontation mellan mångfald och den extrema högern. Kvinnan på bilden blir en representant för det personliga ansvaret – modet att stå upp för sin övertygelse även när handlingen kan ha ett högt pris. Bilden är direkt och samtidigt ikonisk. En minnesvärd bild, en viktig berättelse om Sverige år 2016.
Bild: David Lagerlöf, Frilans/Tidningen Expo
Bild 2 av 14 Andraplats, Nyhetsbild Sverige. Juryns motivering: Fotografen har på ett gripande sätt fångat ovissheten och flyktingarnas utsatthet under den långa resan som inte är slut trots att de har nått Sverige. Ett ögonblick och en situation, som kunde vara var som helst i Sverige, är också en symbol för den stora berättelsen om folkvandringen.
Bild: Jessica Gow, TT Nyhetsbyrån
Bild 3 av 14 Tredjeplats, Nyhetsbild Sverige. Juryns Motivering: Det här är vardagslivet, det lokala dramat snarare än den stora nyhetshändelsen. Det finns något vackert och allmängiltigt i bilden som gör att den berör. Människan i ambulansen skulle kunna vara någon vi alla känner.
Bild: Roger Turesson, Dagens Nyheter
Bild 4 av 14 Förstaplats, Vardagsliv Sverige. Den vinnande bilden känns som ett fruset ögonblick ur livet, en vardaglig scen som utspelar sig i en park en sommardag. Ungdomarna som grillar tillsammans i stockholmsförorten Akalla är dagens unga generation. Bilden säger mycket om Sverige år 2016. Men det är också en universell bild; de skulle kunna vara alla tonåringar.
Bild: Meli Petersson Ellafi, Frilans/Expressen
Bild 5 av 14 Andraplats, Vardagsliv Sverige. Juryns motivering: 5. Den välkomponerade bilden väcker glädje utan att vara en kliché. Fotografen har fångat barnets och pappans delade fiskelycka, ett barndomsminne vi kan förhålla oss till. Men fångsten är också premium för deras ansträngningar och en symbol för möjligheten att gå vidare och skapa en bra tillvaro. En hoppfull bild.
Bild: Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet
Bild 6 av 14 Tredjeplats, Vardagsliv Sverige. Juryns motivering: Ögonblicket är både absurt och allvarligt. Scenen är den mest vardagliga i den svenska verkligheten – balkongen i vårsolen, det gröna gräset, blått och gult – och samtidigt är vi mitt i ett krig. Fotografen har med stillsam humor fångat ett överraskande ögonblick i den svenska vardagen.
Bild: Bezav Mahmod, Frilans/Försvarsmakten
Bild 7 av 14 Förstaplats, Nyhetsbild utland. Juryns motivering: 1. Det här är ren desperation, en studie i mänsklig förtvivlan i ett krig som ingen har kunnat lösa. Bilden är tyst och samtidigt mycket kraftfull. Betraktaren kan inte se vad som har utlöst reaktionen, vilket gör bilden till en symbol för all sorg och gråt som utlöses varje dag i konflikten. Men bilden är också universell. Den rymmer all vår sorg.
Bild: Magnus Wennman, Aftonbladet
Bild 8 av 14 Andraplats, Nyhetsbild utland. Juryns motivering: En mycket fin bild som ramar in och rymmer många förnimmelser: mänskligheten, våld, klaustrofobi. Det är otroligt uttrycksfullt och stämningsfullt.
Bild: Emil Wesolowski, Student Mittuniversitetet
Bild 9 av 14 Tredjeplats, Nyhetsbild utland. Juryns motivering: Ett intressant och kreativt sätt att i svart-vitt skildra en historisk händelse och person. Fotografen gör Donald Trumps silhuett till en arketyp, en religiös symbol där publikens uppsträckta händer formar en lagerkrans.
Bild: Urban Andersson, Aftonbladet
Bild 10 av 14 Förstaplats, Sportbild. Juryns motivering: Boom! Tuffare än så här blir det inte. Den vinnande sportbilden är en fantastisk boxningsbild. En dokumentär bild som överträffar alla fiktiva skildringar av sporten. Det är boxning som blod, svett och tårar.
Bild: Karl-Göran Zahedi Fougstedt, Södermanlands Nyheter
Bild 11 av 14 Förstaplats, Kultur och nöje. Juryns motivering: Den vinnande bilden är överraskande men det är rätt val. Juryn uppmärksammar och premierar fotografens öga och experimenterande. Det är en unik tolkning av en nationell hobby som är en del av svensk kultur. Bilden är extraordinär, mogen och mycket väl genomförd. Fotografen har gjort skidåkning till konst.
Bild: Robert Henriksson, Frilans
Bild 12 av 14 Andraplats, Porträtt. Juryns motivering: Ett porträtt som med ett lågmält uttryck fångar en värld av allvar och tvivel. Enkelt, återhållsamt och med en stor känslighet i berättelsen.
Bild: Axel Öberg, Frilans/Dagens Nyheter
Bild 13 av 14 Pristagarna i kategorin Årets kultur och nöje. Från vänster: Oskar Brewitz, Robert Henriksson och Lisa Mattisson.
Bild: Emil Hammarström
Bild 14 av 14 Pristagarna i kategorin Årets bildreportage utland. Från vänster: Anders Hansson, Magnus Wennman och Niclas Hammarström.
Bild: Emil Hammarström

Med bilden på aktivisten Tess Asplund som knöt näven framför nazisterna tog frilansfotografen David Lagerlöf hem segern i kategorin Årets bild. DN:s fotografer Roger Turesson och Anders Hansson prisades för bilder som skildrar såväl Sveriges som världens nyhetshändelser.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in