Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här blir värphönsen till buljong i stället för att eldas upp

Ulrika Brydling ser hur Mohammed Riad rör om i grytan där värphöns kokas till buljong i stället för att eldas upp. Utöver buljong tillverkas bland annat färs och burgare av de uttjänta hönsen.
Ulrika Brydling ser hur Mohammed Riad rör om i grytan där värphöns kokas till buljong i stället för att eldas upp. Utöver buljong tillverkas bland annat färs och burgare av de uttjänta hönsen. Foto: Eva Tedesjö

En miljon värphöns eldas upp varje år trots att de går utmärkt att äta. Nyligen har ett företag börjat ta vara på hönsen, som blir buljong och färs. Kommuner och affärskedjor har redan börjat köpa in produkterna.

– För mig är det vansinne att vi eldar upp svenska hönor samtidigt som vi importerar antibiotikakyckling från Thailand, säger Nils Wetterlind.

Han driver företaget Scandinavian organics som tar hand om livs­medel som annars skulle slängas och ger dem nytt liv i form av tillagad mat.

– Affärsidén bygger på att vi tar hand om svinn av höns, nöt och grönsaker, säger Nils Wetterlind.

I juni gjorde företaget mat av 35.000 kravmärkta värphöns som annars skulle ha blivit djurfoder ­eller eldats upp.

Ulrika Brydling är ekokock och produktutvecklare på företaget.

– Jag kan bli arg på mig själv. Varför har inte vi kockar reagerat tidigare och gjort något av alla dessa höns som bara eldas upp? ­säger hon.

Nils Wetterlinds matkarriär började när han efter många år i utlandet flyttade hem till Sverige och upptäckte att det inte fanns färsk buljong i affärerna.

Han började i liten skala med att koka buljong hemma i köket. Efter att ha lärt sig att värphöns eldas upp när de värpt klart fick Nils Wetterlind idén att använda hönsen till mat. Förutom buljong blir hönsen till färs, köttbullar, burgare och ­filéer – en vinst även för hönsägarna som får några kronor per höna och slipper betala för att skicka dem till destruering.

Cirka 5,5 miljoner värphöns avlivas varje år i Sverige. En del blir färdigmat eller djurmat medan en femtedel eldas upp. I butikerna har kycklingen konkurrerat ut höns, som måste koka länge.

– Höna och kyckling är två skilda produkter. Hönan har en annan struktur och mycket mer smak, kyckling är mjällare, säger Ulrika Brydling.

Förutom av höns görs buljong på morötter och andra grönsaker som inte ser tillräckligt bra ut för att säljas, och från slakterier köps märgben som annars skulle ha kastats trots att de har stora köttbitar kvar efter styckningen.

På kort tid har alla de stora butikskedjorna och en rad kommuner köpt in produkterna.

– Det råder ingen brist på eko­varor i Sverige, det är bara att använda svinnet, hävdar Nils Wetterlind.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.