Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 06:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-brinner-det-i-sverige-laget-just-nu/

Sverige

Här brinner det i Sverige – läget just nu

Vattenbombning med hjälp av helikoptrar vid en skogsbrand utanför Hammarstrand 2018. Foto: Mats Andersson/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppger att det har larmats om 10–15 skogsbränder varje dag sedan i måndags. 

SMHI har utfärdat varningar för både gräs– och skogsbrandrisk i stort sett hela landet. 

Här är läget kring de största brandplatserna:

Rätta artikel

Tjällmo, Motala kommun:

Branden blossade på onsdagskvällen upp på nytt på grund av kraftiga vindar och bröt igenom begränsningslinjen norrut. Under kvällen vattenbombade två helikoptrar tills det blev mörkt utan att få branden under kontroll. Räddningstjänsten bedömer att de behöver fortsatt hjälp av helikoptrar under torsdagen. Ett område på cirka 800 hektar brinner. 

Ingen person hade sent i går kväll behövt evakuerats i området, men på morgonen uppgav räddningstjänsten att det kan bli aktuellt under torsdagen. 

Godegård, Motala kommun:

Runt tio brandmän arbetade på platsen under onsdagskvällen och helikoptrar har kallats in för att vattenbomba området, uppger räddningstjänsten Östra Götaland. Vid 23-tiden på onsdagen uppgav räddningstjänsten att branden ringats in och att man jobbar med att hålla elden innanför begränsningslinjerna. Man kommer dock behöva fortsätta vattenbomba under torsdagen. Området som har brunnit är cirka 20 hektar.

Hästveda, Hässleholms kommun:

Branden i Hästveda har avtagit, vinden har mojnat och luftfuktigheten ökat under natten. Men de evakuerade 49 personerna har inte fått återvända hem. Avspärrningarna kring branden gäller fortfarande. 30 personer från räddningstjänsten var fortfarande på plats sent under onsdagskvällen. Under torsdagen ska arbetet med att vattenbomba området återupptas. Brandområdet uppges vara cirka 300 hektar stort. 

Åsenhöga, Gnosjö kommun:

Under onsdagen började det brinna i skogen mellan Voxtorpasjön och Hällesjö. En stor insats har pågått under onsdagskvällen med 80 brandmän för att bygga upp begränsningslinjer kring brandhärdarna, enligt räddningstjänsten. Vinden har försvårat släckningsarbetet. Helikoptrar har kallats in för att bistå i släckningsarbetet. Försvarsmakten är också på väg med ett 50-tal personer som ska bistå i arbetet under natten mot torsdag, rapporterar P4 Jönköping. 

På torsdagsmorgonen meddelar räddningstjänsten att de har ringat in branden och kunnat hålla den inom begränsningslinjerna. Brandområdet omfattar cirka 150 hektar.

Det var inte aktuellt med några evakueringar vid 07-tiden.

Gårdskär, Älvkarleby kommun:

Under onsdagskvällen började det brinna utanför Gårdskär i Älvkarleby kommun. Ett 30-tal brandmän var under onsdagskvällen på plats och bekämpade branden. På grund av vinden spreds branden snabbt, enligt räddningstjänsten. Vid 22-tiden på onsdagskvällen uppgav Gästrike räddningstjänst att branden var under kontroll efter att man vattenbombat med helikopter samt mindre vind och mer luftfuktighet.

Blomsholm, Strömstads kommun:

Runt 20 personer arbetade på onsdagskvällen med att släcka branden vid Blomsholm nära sjön Nedre Färingen. Branden ska vara under kontroll. Räddningstjänsten har arbetat på platsen med att främst släcka glödbränder under natten till torsdag.

Enligt räddningstjänsten har hittills 4,7 hektar mark brunnit. Inga personskador har rapporterats i samband med branden men ett skjul och en husvagn har bland annat brunnit ner, skriver gp.se. 

Gislaved, Gislaveds kommun: 

Ett 20-tal brandmän arbetade under onsdagseftermiddagen vid branden som uppstod i närheten av speedwaybanan i Gislaved. Branden uppges vara under kontroll. Brandområdet är utspritt över ungefär 50 hektar och vinden har försvårat släckningsarbetet som började i måndags. 

Räddningstjänstens arbete fortsätter på platsen och polisen sätter in en polishelikopter som ska brandspana till och med lördag, uppger Värnamo Nyheter.

Nära Landvetter, Härryda kommun:

Under onsdagseftermiddagen arbetade fortfarande 17 brandmän med att försöka släcka branden. Branden uppges vara under kontroll men räddningstjänsten Storgöteborg bedömer att de kommer att vara kvar på platsen fram till torsdagen. Branden startade under tisdagskvällen och flygplatsen Landvetter ska inte vara i fara. 

Katrineberg, Norrköpings kommun:

Under tisdagen började det brinna i Vrinneviskogen utanför Norrköping, vilket fick Vrinnevisjukhuset att gå upp i så kallat stabsläge. En stor insats med 16 brandmän var inledningsvis på platsen, men under tisdagskvällen uppgav räddningstjänsten i Östra Götaland att branden var släckt.

Traryd, Markaryds kommun: 

Räddningstjänsten uppgav på onsdagsmorgonen att branden är så gott som släckt. De hade dock personal kvar på platsen på eftermiddagen.

Hjorthålan, Ronneby kommun:

Branden uppges vara släckt enligt räddningstjänsten Västra Blekinge som lämnade platsen vid 11.30-tiden på onsdagen.

Läs mer:

”Största branden i kommunens historia” 

SOS skickade felaktigt ”faran är över”-sms 

De flydde elden: Det är hemskt