Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här får lesbiska betala mest för att insemineras

Landstingen i Norrland har ändrat sina regler. Nu är Östergötlands landsting det enda landsting som särbehandlar homosexuella par som vill genomgå infertilitetsbehandlingar, skriver Norrköpings Tidningar.

– Vi har inget i våra regler som explicit talar om lesbiska par, utan där står det att en avgift tas ut om en kvinna utan medicinsk grund vill genomföra en insemination. Då ska det kosta 3.000 kronor, säger Marie Morell (M) landstingsstyrelsens ordförande, till Norrköpings Tidningar.

Inom Östergötlands landsting får ett lesbiskt par betala 3.000 kronor för en donatorsinsemination medan ett heterosexuellt par bara behöver betala 300 kronor för samma behandling. Landstinget har blivit anmält till diskrimineringsombudsmannen.

I onsdags beslutades att landstingen i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten ska ha lika villkor för heterosexuella och samkönade par som vill göra infertilitetsbehandlingar, ändringen träder i kraft efter nyår. Men det är ingen självklarhet att villkoren ändras i Östergötlands landsting på grund av onsdagens beslut.

– Nu tittar vi på det igen ett varv och vi moderater har internt haft en diskussion eftersom frågan är aktuell. Sedan får vi väl se, men mina moderata kolleger var inte intresserade av att ändra de regler vi har, säger Marie Morell till Norrköpings Tidningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.