Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här får unga kvinnor testa om de kan få barn

Julia Wilson tycjer dels att Fertilitetsrådgivningen är ett intressant projekt, del att det är spännande att få lära sig mer om sin kropp.
Julia Wilson tycjer dels att Fertilitetsrådgivningen är ett intressant projekt, del att det är spännande att få lära sig mer om sin kropp. Foto: Anders Hansson
Malmö tar upp kampen mot ofrivillig barnlöshet. I ett projekt som precis dragit i gång ska alla kvinnor mellan 25 och 35 erbjudas gratis fertilitetsutredning. ”Om jag får veta att jag kan ha svårt att bli gravid kan jag börja förbereda mig på andra alternativ”, säger Julia Wilson, 32, en av de först utvalda.

Sveriges första fertilitetsrådgivning ligger i Malmö. Alla Malmö­kvinnor mellan 25 och 35 ska gratis få utreda sin möjlighet att få barn och Julia Wilson är en av de 7 500 kvinnor som inledningsvis fått en kallelse med erbjudandet.
Hon är 32 år och singel, utan några aktuella planer på barn.

– Men jag vet att jag vill ha barn någon gång och när jag fick brevet tänkte jag ”det där vill jag vara med på”, säger hon.

Undersökningen innebär kontroll av äggstockarna och äggreserven, blodprov för att titta på hormonnivåer som påverkar ägglossningen och en ”livsstilsutvärdering”, där man fyller i om man röker, hur mycket alkohol man konsumerar och hur man lever.

– Får jag veta att det kommer att bli svårt eller att jag borde skynda mig så kanske jag försöker skaffa barn på egen hand. Kollar upp adoption eller inseminerar mig i Danmark. Adoption tar lång tid, så det är bra att läsa på och vara för­beredd, säger Julia Wilson.

Aleksander Giwercman är projektledare för Fertilitetsrådgivningen och professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet. Han säger att intresset är större än de kunnat föreställa sig.

– Det ringer kvinnor hela tiden på alla möjliga telefoner, även sådana vi inte hade räknat med. Vi hoppas på att hinna med alla, säger Aleksander Giwercman.

Giwercman förklarar att Sverige i många år varit väldigt duktiga på att ge råd åt unga kvinnor om hur de ska undvika att bli gravida.

– Samtidigt har väldigt många, säkert 15–20 procent, det motsatta problemet. Och en del av faktorerna bakom ofrivillig barnlöshet kan vi göra något åt, säger han.
Att kvinnor blir allt äldre innan de skaffar barn är känt. Men det finns annat man kan tänka på.

– Cigarettrök, övervikt, kaffe- och alkoholkonsumtion. Allt detta pratar man med patienterna om när de kommer för att göra en utredning efter att ha försökt skaffa barn länge, men då kanske det redan är för sent.

Projektet är ett samarbete med Rigshospitalet i Köpenhamn, som har goda erfarenheter från en liknande mottagning.

– Den omedelbara nyttan för våra patienter är uppdaterad rådgivning, men det blir också till nytta för framtida generationer, eftersom vi kan följa upp kvinnorna och se om våra diagnoser stämde.

Eftersom åldersfaktorn är betydligt mer relevant för kvinnor än för män när det kommer till fertilitet kallas bara kvinnor. De är däremot välkomna att ta med sig sin partner på utredningen.

– Då gör vi spermaundersökning och så får de också fylla i frågeformulär.
Slutligen delas man in i en av tre kategorier. I den första kategorin verkar allting fungera bra.

– Vi ger ingen garanti, men i den gruppen finns ingen anledning att tro att det blir problem.

I den andra gruppen hamnar riskpatienter, som av olika anledningar kan ha svårt att få barn. De erbjuds personlig rådgivning.

Den tredje gruppen är en ”mellangrupp”. Där finns inga konkreta risker, men man bör vara uppmärksam på att inte vänta för länge innan man börjar försöka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.