Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-finns-tomma-vardplatser-som-en-ebb-vi-ar-forvanade/

Sverige

Här finns tomma vårdplatser: ”Som en ebb – vi är förvånade”

Intensivvårdsavdelningen för covidsjuka på sjukhuset i Lund.
Intensivvårdsavdelningen för covidsjuka på sjukhuset i Lund. Foto: Anders Hansson

Medan trycket på vården i flera delar av landet är hårt står många intensivvårdsplatser i Skåne ännu tomma. DN har besökt intensivvårdsavdelningen för covidsjuka på sjukhuset i Lund. 

– Det är som en liten ebb i Skåne. Vi är lika förvånade som alla andra över det, säger Johan Bonnevier, sektionschef på iva i Lund.

Stämningen är koncentrerad på intensivvårdsavdelningen för covid-sjuka i Lund. Personal i visir, andningsskydd och förkläden över sina rockar rör sig i behärskad skytteltrafik mellan vårdplatserna. En läkare gör hjärtultraljud på en patient, en annan övervakar det digitala journalsystem som visar att alla mediciner fungerar som de ska. 

– Lokalen är egentligen konstruerad för postoperativ vård. Nu utnyttjar vi det utrymmet till att bedriva intensivvård istället. Det är inte optimalt, men det fungerar och vi har ett bra samarbete, alla ställer upp för varandra, säger sjuksköterskan Hans Lindborg.

Hans Lindborg, sjuksköterska.
Hans Lindborg, sjuksköterska. Foto: Anders Hansson

Hans uppdrag är att blanda mediciner och serva personalen i den röda zonen, där de nedsövda patienterna ligger. Själv befinner han sig i gul zon, markerad med tjock gul tejp på golvet. Här rör sig personalen ledigare utan krav på skyddsutrustning. De tar emot ordinationer, hanterar läkemedel, gör telefonsamtal. 

Intill ligger slussen, en passage med två dörrar som ser till att viruset hålls isolerat i sjukhussalen.

Lund är det enda sjukhuset i regionen som har tillgång ecmo, maskinen som kan ta över hjärt- och lungfunktionen när patienten är så svag att respiratorn inte räcker till. Därför är det de svårast covidsjuka i Skåne som kommer hit, till den nyinrättade intensivvårdsavdelningen på sjätte våning. 

För närvarande vårdas fem patienter på intensivvårdsavdelningen i Lund.
För närvarande vårdas fem patienter på intensivvårdsavdelningen i Lund. Foto: Anders Hansson

För närvarande vårdas fem patienter här. En kom hit för över tre veckor sedan, en har bara varit här i ett dygn. 

– En vanlig iva-patient ligger inne i några dagar. Här vårdar vi patienterna länge, de är nedsövda och ofta förvirrade när de väl vaknar. Att då mötas av vårdpersonal i visir och mask måste vara oerhört plågsamt. De ser inte om vi är glada eller arga, de förstår kanske inte vad de ser eller varför de över huvud taget befinner sig i situationen, säger undersköterskan Mona Jönsson. 

Sammanlagt har avdelningen plats för 16 patienter. I en angränsande lokal på samma våningsplan står ytterligare tolv platser redo att tas i bruk vid behov. Frågan är om det kommer att behövas.

Skåne har hittills drabbats lindrigt av coronapandemin. Antalet döda per 100.000 invånare är lägre än i andra nordiska storstadsregioner liksom i de flesta andra svenska regionerna. 

Skåne har hittills drabbats lindrigt av coronapandemin.
Skåne har hittills drabbats lindrigt av coronapandemin. Foto: Anders Hansson

Totalt har regionen på fredagen haft 92 covid-relaterade dödsfall på 1, 4 miljoner invånare. I Region Stockholm med 2,3 miljoner invånare ligger dödstalet på 1.551.

– Vi ligger nog i olika fas i olika delar av landet, kommenterade Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i en intervju med DN förra veckan. 

Sedan början av april har antalet iva-patienter i Skåne legat stadigt på omkring 20 fördelade på iva-klinikerna i Malmö, Lund, Ystad, Helsingborg och Kristianstad. 

– Här har vi än så länge haft fem-sex patienter som mest, det är som en liten ebb i Skåne. Vi är lika förvånade som alla andra över det. Det kommer en pandemi svepande över hela landet. Då hade vi förväntat oss ett liknande förlopp som i till exempel Stockholm, säger Johan Bonnevier, sektionschef på iva i Lund. 

I början pratade smittskyddsläkarna om en veckas förskjutning. Att smittspridningen som den utvecklades i Stockholm snart skulle komma till Skåne. Sedan har det dragit ut på tiden till två veckor, en månad. 

På covid-iva i Lund funderar personalen på hur hög peaken egentligen blir. 

Wilhelm Wallquist, överläkare, Eric Tidfält, sjusköterska och Mona Jönsson, undersköterska, alla på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Lund.
Wilhelm Wallquist, överläkare, Eric Tidfält, sjusköterska och Mona Jönsson, undersköterska, alla på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Lund. Foto: Anders Hansson

– Det har gått långsamt och det är ju skönt. Min gissning just nu är att behovet av intensivvårdsplatser kommer att öka. Vi kommer kanske inte att fylla hela våningsplanet, men ett tiotal patienter blir det säkert. Det är absolut inte läge att blåsa faran över, säger Wilhelm Wallquist, överläkare. 

Han berättar att personal från andra vårdavdelningar nu går bredvid för att kunna rycka in om eller när behovet ökar. Det är en fördel med att smittspridningen gått långsamt i Skåne. Att vården här har hunnit förbereda sig och kunnat lära av andra regioner. 

– Andra fördelar är att vi hittills inte har sett några undanträngningseffekter, vi har inte behövt prioritera bort andra patientgrupper. Vi kan fortsätta jobba i vanliga skift och har inget krislägesavtal som i Stockholm. 

Skåne har hittills haft 973 konstaterade fall av covid-19. 92 personer har avlidit i coronarelaterad sjukdom.
Skåne har hittills haft 973 konstaterade fall av covid-19. 92 personer har avlidit i coronarelaterad sjukdom. Foto: Anders Hansson

Att det höga inflödet av patienter hittills har uteblivit innebär inte att allt är som vanligt för iva-personalen i Lund. Undersköterskan Mona Jönsson beskriver arbetssituationen som att vara instängd i en bubbla. Det är varmt innanför skyddsutrustningen, man hör dåligt och i slutet av ett arbetspass känner man sig smutsig. 

– Men det jobbigaste är att de anhöriga inte får vara där. Vi får ta den rollen, hålla handen, trösta och ge trygghet. Det gör vi gärna. Men att som anhörig inte få finnas vid patientens sida är svårt att ens tänka på. Det måste vara otroligt plågsamt, säger hon.