Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-gar-judar-och-muslimer-samman-mot-hatet/

Imamen Salahuddin Barakat och rabbinen Moshe-David HaCohen har träffats så gott som dagligen de senaste månaderna.
Imamen Salahuddin Barakat och rabbinen Moshe-David HaCohen har träffats så gott som dagligen de senaste månaderna. Foto: Daniel Nilsson
SVERIGE

Här går judar och muslimer samman mot hatet

Brandbomber mot en synagoga. Demonstrationer med slagord om att judar ska skjutas.

Den senaste veckans händelser har skakat Sverige.

DN har följt med bakom kulisserna, när judiska och muslimska nätverk träffas för att försöka överbrygga konflikten som nått hela vägen från Mellanöstern till Sverige.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 ”Vi försöker alltid hitta mening i våra traditioner och hur de är relevanta för det som händer här och nu. I det här fallet är det inte svårt. I både islam och i judendomen är ljuset väldigt betydelsefullt”, säger Moshe-David HaCohen.
Bild: Daniel Nilsson
Bild 2 av 6 20171213 Judar och muslimer i samarbete mot islamofobi och antisemitism. Fredrik Sieradzki från Judiska informationscentret, rabbinen Moshe-David HaCohen och imanen Salahuddin Barakat samtalar under middagen i den judiska församlingen.
Bild: Daniel Nilsson
Bild 3 av 6 ”Med tanke på allt som hänt så tänkte jag – varför inte?” säger Safija Imsirovic om midadgen där judar och muslimer möts.
Bild: Daniel Nilsson
Bild 4 av 6 ”Min dotter är nästan åtta år nu. Hon läser och förstår nyheterna. Jag kan inte skydda henne längre”, säger Elinor Magnusson som jobbar i den judiska församlingen.
Bild: Daniel Nilsson
Bild 5 av 6 2015 minskade antalet barn på den judiska förskolan i Malmö efter att en person skjutits ihjäl utanför en synagoga i Köpenhamn. Förskolechef Sarah Hellström är orolig att veckans händelser ska göra föräldrarna så oroliga att de flyttar sina barn någon anannstans.
Bild: Daniel Nilsson
Bild 6 av 6 Bassem Nasr (MP), kommunpolitiker.
Bild: Daniel Nilsson