Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här höll Säpo sin hemliga Bondfest

Kasinoinredning, galamiddag, storbandsorkester och komiker. Säkerhetspolisen festade som James Bond – för 5,3 miljoner kronor. Men ingen upphandling gjordes och Säpo krävde felaktigt tillbaka stora belopp i moms.

Dagens Nyheter har under sommaren granskat slöseriet med skattepengar på AP-fonderna, Tillväxtverket, Vinnova och Stiftelsen för Strategisk forskning.

Trots flera avslöjanden om vidlyftig representation, dyra konferensresor och fester för miljoner menar statsminister Fredrik Reinfeldt att det rör sig om enskilda fall och inget systemfel.

Nu kan vi avslöja att även den svenska Säkerhetspolisen slarvat med bokföringen och brutit mot regler när de festat för flera miljoner.

Efter flera år av internt kritiserade omorganiseringar bjöd Säkerhetspolisens ledning in till en ”sprakande festkväll” i juni 2011.

Säpos 1.000 anställda skulle bjudas på en riktig brakfest.

Men trots att lagen kräver det, gjordes ingen riktig upphandling. I stället gavs mångmiljonkontraktet direkt till möteskonsulten Blick.

Det innebär att Säkerhetspolisen nu kan komma att granskas av Konkurrensverket och riskerar att dömas till böter i domstol.

På order av Säkerhetspolisens dåvarande generaldirektör Anders Danielsson, som i dag har samma post på Migrationsverket, bestämdes budgeten till fem miljoner kronor.

En polisöverintendent på Säpo fick i uppdrag att leda planeringen av festen som internt kallades för ”Projekt Åland”.

En rad välkända artister och mediepersonligheter anlitades.

TV4-profilen Jenny Strömstedt var moderator, artisten Andreas Johnson uppträdde, Backyard Babies gitarrist Dregen var dj.

Skådespelerskan Sissela Kyle hade inför medarbetardagen spelat in några utbildningsfilmer som visades på storbildsskärmar. Under middagen underhöll hon gästerna med ståuppkomik tillsammans med Henrik Hjelt.

Enligt det officiella programmet var festen inspirerad av den legendariske producenten bakom James Bond-filmerna, Albert R Broccoli.

Projektledarna sparade inte på krutet för att få till den rätta stämningen. Festen hölls i en festlokal vid Nacka strandsmässan, det fanns flera spelbord med croupier där säpomedarbetarna kunde spela blackjack med låtsaspengar. Storbandsorkestern Ambassadour, kända som Nobelsfestens husband, uppträdde i smoking och spelade Bondmusik. Nummerhållarna på middagsborden var i form av en James Bond-siluett i plast.

Under festen uppträdde dansare från gruppen Bounce i ett James Bond-inspirerat dansnummer med skuggsiluetter mot en fond liknande de i filmerna.

Tidigare under dagen föreläste äventyrskan Renata Chlumska och professor William Agrell.

Även chefen för MI5, den brittiska underrättelsetjänsten, Jonathan Evans närvarade, enligt DN:s källor.

En förinspelad hälsning från justitieminister Beatrice Ask spelades upp.

Enligt vad Dagens Nyheter erfar valde många av Säpos medarbetare att inte gå på festen. Missnöjet med ledningen och omorganisationen har varit omfattande. De senaste tre åren har präglats av internt missnöje och flera medarbetare reagerade på den påskostade festen.

– Många ville inte gå då det snålas med pengar internt och efter att Anders Danielsson organiserat sönder hela verksamheten var stämningen inte på topp. Och nu ska Säpo spara pengar, jag skäms, säger DN:s källa.

Notan bara för dekoren blev 400.000 kronor, artisterna kostade en halv miljon. Totalt kostade festen 5,3 miljoner inklusive moms enligt de fakturor som Säpo lämnat ut till DN.

Hela kostnaden för arrangemanget bokfördes på kontot för intern representation, enligt fakturorna.

Myndigheter betalar moms men har rätt att få tillbaka den från Skatteverket. Men vid intern representation gäller samma regler för myndigheter som för vanliga företag. Rätten till kompensation är starkt begränsad. För en firmafest gäller avdrag för momsen på 90 kronor per person för mat och vin och 180 kronor för kringarrangemang som artister och lokalhyra.

Det innebär att Säkerhetspolisen skulle ha haft rätt att få tillbaka moms motsvarande 67,50 per person. Om all personal, 1 000 personer, hade närvarat skulle det ha inneburit att de hade rätt att få tillbaka 67 500 kronor i moms.

Men enligt Säpos egna fakturor bokfördes hela momsen om totalt 973.688 kronor som en fordran som senare begärdes tillbaka från Skatteverket.

När DN i fredags träffade Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg på Säpos kontor i Stockholm medgav han att det har begåtts misstag med momsen.

Men hävdade då att det skulle röra sig om ett mindre belopp.

Vad menar du är ett mindre belopp?

– Ähh, jag kommer inte ihåg exakt vad det var men jag tror att vi får kolla den uppgiften och återkomma.

Senare under fredagen återkommer han per telefon.

– Efter dialog med Riksrevisionen i samband med årsredovisningen, det här gjordes i februari 2012 så påpekade de, vi gjorde en korrigering av momsbeloppet av 114.415 kronor, och när jag sa ett mindre belopp så menade jag i sammanhanget i festbeloppet. Det bokfördes som ökad kostnad den 15 mars 2012 eftersom kompensationsrätten är begränsad vid representation. Så vi hade alltså inte observerat det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.