Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här motas folkmusikanterna bort

00:57. Ett stort antal gatumusikanter hade samlats vid Slussens tunnelbanestation för att demonstrera mot Sverigedemokraternas omtalade reklam – men kördes ut av SL:s personal.

Ett stort antal gatumusikanter hade under fredagen samlats vid slussens tunnelbanestation för att demonstrera mot Sverigedemokraternas reklam – men kördes ut av SL:s personal. "De utgjorde en säkerhetsrisk", säger Jesper Pettersson, pressansvarig på trafikförvaltningen.

Musikanterna hade samlats genom Facebookgruppen Folkmusiker mot främlingsfientlighet, och spelade polka- och schottismusik längs perrongen under fredagsmorgonen. Spelningen var en protestaktion mot Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan, och ackompanjerades av dans.

Enligt ögonvittnen ska antalet musikanter ha varit mellan 50 och 100, vilket vållade stor uppmärksamhet.

Av den anledningen kände sig SL tvunget att agera.

– Det blev en otroligt stor folksamling runt dem. De blev en säkerhetsrisk. I rusningstrafik är det väldigt trångt, och förarna ombeddes köra extra långsamt, säger Jesper Pettersson på SL.

Enligt honom gick ingripandet lugnt till; att musikanterna tvingades lämna platsen var endast på grund av säkerhetsproblematiken. Spelningens politiska förtecken hade inte med saken att göra.

– Livemusik i tunnelbana måste ha tillstånd, speciellt vid plattformar. Helt oavsett budskap hade de blivit ombedda att flytta sig, säger Jesper Pettersson.

Isak Bergström är en av initiativtagarna till aktionen. Han säger sig förstå SL:s agerande.

– Jag förstår det mycket väl, det var otroligt trångt på perrongen. Jag har full förståelse för att de behövde göra sitt jobb, säger han.

Tänkte ni inte på trängseln innan ni gick dit?

– Det är ju musik i tunnelbanan hela tiden, och vi gick absolut inte dit för att sabotera. Vi visste inte heller hur många vi skulle bli. Hade vi varit tre hade det kanske inte varit samma problem, säger Isak Bergström.

Enligt honom valdes Slussens tunnelbanestation ut av två orsaker. Dels då SD:s reklam fanns uppsatt på platsen, och dels för att mycket folk vistas i området.

– När det är morgon går människor över lag mycket i sin egen värld, speciell i tunnelbanan. Folk blir lite som maskiner, och vi ville väcka dem, säger Isak Bergström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.