Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-raddas-de-ur-dodens-hav/

SVERIGE

Här räddas de ur ”Dödens hav”

06:54. Räddningsbåten Phoenix patrullerar Libyens kust för att rädda flyktingar som försöker fly över havet. Som första skandinaviska team är DN med på den dramatiska turen.
Bild 1 av 7 Flyktingarna får flytvästar och förs sedan över till räddnings­fartyget med hjälp av en mindre båt. ­”Kvinnor och barn först!”
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 2 av 7 ”Den största utmaningen är vädret. Men det är också viktigt att de nödsatta håller sig lugna och inte får panik”, säger Marco Cauchi, räddningsledare och säkerhetsansvarig ombord på fartyget ”Phoenix”.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 3 av 7 I en tio meter lång, uppblåsbar gummibåt har 98 människor samsats under tolv timmar. DN möter dem ett trettiotal sjömil från Libyens kust.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 4 av 7 Flyktingarna hämtas i omgångar. Väl ombord får de en vit värmedräkt, ­vattenflaskor och medicin mot sjösjuka, om de behöver. Nu väntar den långa resan till Italien.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 5 av 7 John Keke, 22, har flytt undan Boko Harams terror i Kano i Nigeria. Han hoppas på ett lugnare liv i Italien: ”Jag är otroligt ­lättad. Nu vill jag arbeta som snickare i Italien”, säger han.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 6 av 7 Efter sammanlagt tre dagar till havs stiger migranterna i land i hamnstaden Vibo Valentia i Italien. Där registreras de och får genomgå hälsokontroller.
Foto: Nicklas Thegerstrom
Bild 7 av 7 Kvinnorna och familjerna skickas med buss till en flyktingförläggning i Turin, medan de ensamma männen förs till andra städer.
Foto: Nicklas Thegerstrom

Fler än 2.000 människor har drunknat i Medelhavet hittills i år. Senast i onsdags miste omkring 200 livet.

DN:s Erik de la Reguera och Nicklas Thegerström har som första svenska journalister fått följa med räddningsfartyget ”Phoenix” i de farliga vattnen utanför Libyens kust.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in