Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Här sprids bacillerna i vardagen

Dn följde Karin Palmblad, 35 år, en vanlig dag och tog prov på de föremål och platser hon kom i kontakt med en vanlig dag.
Dn följde Karin Palmblad, 35 år, en vanlig dag och tog prov på de föremål och platser hon kom i kontakt med en vanlig dag. Foto: Magnus Hallgren
Se upp för kaffeautomaten, tunnelbanestolpar och affärernas kundkorgar om du oroar dig för influensan. ”Affärerna måste fundera över hur kundkorgarna ska rengöras”, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien.

Virusen har tagit ett järngrepp om svenskarna. Ovanligt många personer har insjuknat i förkylningar och influensa – och kostnaderna för samhället är omfattande.

Vabbandet ökade med hela 43 procent i januari och slog nytt rekord. Enligt Smittskyddsinstitutet har antalet fall av influensa ökat kraftigt de senaste veckorna.

Men varifrån kommer bacillerna? Dagens Nyheter har genomfört en undersökning där vi mätt förekomsten av bakterier i vardagen. DN följde Karin Palmblad, 35 år, en vanlig morgon och tog prov på föremål och platser hon kom i kontakt med i hemmet, på resan till jobbet och på arbetsplatsen.

Värst var provresultatet på en tunnelbanestolpe, en kundkorg och på kaffeautomaten på jobbet. Här kryllade det av framför allt hudbakterier, vilket så här års antyder att det också finns en hög sannolikhet för virus, till exempel förkylnings-, influensavirus och vinterkräksjukevirus.

– Kaffeautomaten var överraskande. Man förutsätter ju att folk på ett kontor är rena om händerna när man trycker på en sådan knapp. Det är förmodligen ett ställe som man glömt bort att rengöra, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

På kaffeautomaten fanns även några tarmbakterier och sex snabbväxande mögelkolonier. På tunnelbanestolpen växte bland annat stafylokocker.

– När det gäller kundkorgen så måste affärerna börja fundera över hur de kan rengöras. Det finns olika rengöringssystem, men det har uppenbarligen inte slagit igenom, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Ytterligare föremål med riktig bakterieväxt var toalettens spolknapp på Karin Palmblads arbetsplats, en dörröppnare och ett busshandtag. På mobiltelefonen, en Iphone, växte stafylokocker och en bacillusart.

– Jag försöker använda handsprit så mycket som möjligt, men jag märker att man gör det i mindre utsträckning allteftersom barnen blir större. De flesta föräldrar har handsprit med sig i skötväskan på större barnvagnar. När man inte längre använder skötväskan har man inte handsprit med sig i lika stor utsträckning, säger Karin Palmblad.

Hur undviker man då bäst att bli sjuk? Marie-Louise Danielsson Thams råd är: tvätta, tvätta, tvätta.

– Tvätta händerna så fort ni kommer hem. Tvätta händerna innan ni äter. Kan man inte göra det bör man använda en våtservett med handdesinfektionsmedel. När man åker buss och tunnelbana bör man inte peta sig i näsan eller klia sig i ögonen. Ibland kommer man på sig själv att man har fingret i ögat, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.