Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-stillas-oro-med-pyssel/

Sverige går samman

Här stillas oro med pyssel

01:02. ”Det enda som är bra är att pappa är hemma mer”, säger nioåriga Ibrahim Omer.

Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man initiativet Pysselakuten.

Likt fallna dominobrickor ligger ett 40-tal påsar uppradade på en innergårds låga stenmur i Rinkeby. De är fyllda med allt från ritblock till odlingslotter, och utgör stommen i den nystartade Pysselakuten. Tanken med initiativet är att barnfamiljer i stadsdelen ska ha möjlighet att sysselsätta sig på ett säkert sätt under coronakrisen. Bakom arrangemanget står Rinkeby Folkets Hus tillsammans med Rädda Barnen.

Bild 1 av 6
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 6 Det var fart och fläng när Pysselakutens påsar delades ut för den här gången.
Foto: Josefine Stenersen
Bild 3 av 6
Foto: Josefine Stenersen
Bild 4 av 6
Foto: Josefine Stenersen
Bild 5 av 6
Foto: Josefine Stenersen
Bild 6 av 6
Foto: Josefine Stenersen

– Syftet med Pysselakuten är att barnen ska fortsätta stimuleras och utvecklas under coronatider, både vad gäller lek men också i läsfrämjande aktiviteter. Därför delar vi ut pennor, leksaker och annat som kan sysselsätta barnen och få dem att minnas det som en positiv tid, säger Helena Hede, verksamhetskoordinator på Rinkeby Folkets Hus.

I rask takt försvinner påsarna när nyfikna barn norpar åt sig dem. Själva pysselmaterialet, böckerna och leksakerna som barnen får ta med sig hem skänks med hjälp av Bokhyllan, IKEA, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska kyrkan och Familjebostäder.

– Det är så viktigt att barnen inte blir bortglömda i såna här tider. Även om de inte själva bär på smittan ställs så många aktiviteter in för dem, och då är det viktigt att vi kan öka våra insatser, säger Helena Hede.

Men just i dag verkar pysslandet till stor del få vänta till kvällen. Utöver pysslet får barnen också möjlighet att jonglera och testa sina diaboloförmågor. Flera av barnen på plats tar också tillfället i akt att leka i klätterställningar och spela lite asfaltsfotboll. 

– Jag har kört lite fotboll och cyklat runt. Sport är roligare än pyssel, tycker nioåriga Ibrahim Omer.

Foto: Josefine Stenersen

Oavsett hur de sysselsätter sig uppskattar barnen som DN pratar med att komma ut och träffa sina kompisar.

– Jag tycker det här är bra för man får vara ute i naturen och lite dåligt för det är så många som är nära varandra, säger nioåriga Rayan Galbeed.

Helena Hede är medveten om att barnen leker nära varandra, men säger att man hela tiden strävar efter att de ska hålla ett säkert avstånd till varandra.

– Men så här ser det ju ut på förskolorna också. Dessutom brukar vi vara på lite olika platser där utrymmena är större. Vi vill ju vara ute i friska luften och samtidigt hålla distans, säger hon.

Barnen på plats är överens om att de helst vill att allt ska återgå till det normala så snart som möjligt. För att det ska vara möjligt hoppas de på lite hjälp från vädergudarna.

– Värmen gör ju att viruset går sönder, så jag hoppas det blir varmt, säger Suhaib Omer, 7 år.

Läs mer: Unga i Tensta gör visir till vårdpersonalen: ”Känns jättebra att kunna hjälpa till”