Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Här svärmar myggorna som tromber

00:45. Monika Rösch från Sollentuna tog fram sin mobil och filmade myggfenomenet med sin mobil. ”De är helt harmlösa”, säger myggforskaren Anders Lindström.

Svärmar av insekter som bokstavligt talat står som spön i backen. Fenomenet syns i en film inspelad i Sollentuna under söndagen. 

– Det är ett sätt för hanar och honor att träffas, säger Anders Lindström, myggforskare. 

Monika Rösch, som filmade insektsformationerna, beskriver hur de blev fler och fler framför hennes ögon. 

– Det var min son som ropade på mig. När vi började kolla var de bara ett par stycken. Men det blev fler och fler och till slut var det tio stycken sådana pelare, säger hon. 

Hur länge det pågick vet hon inte. Men Monika Rösch höll sig inne så länge hon kunde se tromberna. 

– Det kändes inte som att man ville gå ut direkt. Det var lite obehagligt, det såg först ut som rök men sen syntes det ju att det var insekter. 

Läs mer: Därför väljer myggorna dig – myter och fakta

Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, säger att det rör sig om fjädermyggor som svärmar. 

– De är nära släkt med stickmyggorna, men de sticker inte och de suger inte blod. De är fullständigt harmlösa, säger han. 

Fjädermyggorna är programmerade att hitta strukturer i miljön, som buskar eller träd, och svärma ovanför dem. 

– Det är ett sätt för hanar och honor att träffas, säger han. 

Läs mer: Risk för mygginvasion – pengarna räcker inte

Helt ovanligt är det inte heller berättar Anders Lindström, men tillägger att personer som är intresserade av insekter kanske oftare lägger märke till dem. 

– Den här plötsliga värmen gör att många myggor kläcks på samma gång och då kan det blir mer märkbart. Men jag har till exempel sett i Skåne att det ser ut som att det brinner i skogen, för att de svärmar så mycket. 

Läs mer: 6 miljarder kackerlackor om året föds upp under samma tak

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.