Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hård kritik mot åklagarna i skakvåldsfall

02:56. Pappan dömdes till fem års fängelse av Gävle tingsrätt för att grovt ha misshandlat sina två spädbarn. Nu friar hovrätten honom från brott.  DN visar här delar av de pressande förhör som föranledde mannens erkännande. Ett erkännande han senare tog tillbaka.

Åklagarna i ett skakvåldsfall får hård kritik för sitt sätt att sköta utredningen. En pappa pressades att erkänna misshandel av sina nyfödda tvillingar. Efter att domstolen fick veta hur förhören hade gått till friades han.

– Först skulle jag vilja att (hustrun) blir släppt så fort som möjligt nu. För det är jag som har gjort det.

Efter erkännandet faller pappan i gråt. I sju tidigare polisförhör hade han gång på gång nekat till att ha skadat sina barn. Han visste inte hur de hade skadats, sade han.

Målet gäller ett av flera så kallade skakvåldsfall. De nyfödda tvillingarna hade svåra skador. Vissa läkare bedömde att skadorna hade orsakats av misshandel. Men andra experter menar att skadorna kan ha andra orsaker.

Ett stort antal föräldrar i Sverige har först fällts för misshandel av sina barn och sedan friats efter att sakkunniga läkare har omvärderat fallen.

Tvillingpappans erkännande i detta mål ledde till att modern släpptes ur häktet. Fadern dömdes i Gävle tingsrätt till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel av sina barn.

Jag tycker ändå att förhörsmetoderna borde ha kritiserats ännu skarpare. Det var det som fick min klient att lämna ett falskt erkännande

Men i hovrätten hade hans nya advokat Anna Dahlbom fått tag i förhören som visade hur erkännandena gick till.

Pappan hade pressats hårt i polisförhören och fick intrycket att ett erkännande från honom skulle kunna leda till att mamman gick fri och kunde få kontakt med de omhändertagna barnen.

I hovrätten tog pappan tillbaka sitt erkännande.

Efter att förhörsfilmerna presenterades bedömde domstolen att pappans erkännanden inte gick att lita på. I oktober i fjol friades han.

Nu har också kammaråklagarna Carl-Johan Granlund och Elly-Anne Öholm fått hårt kritik för hur de skötte utredningen från Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning. Åklagarna har brustit i objektiviteten och inte gett försvaret tillräcklig insyn i utredningen, enligt ett beslut från vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Chefsåklagare Patrik Säflund vid åklagarkammaren i Gävle, säger att alla åklagare i landet ska lära av fallet.

– Vi ska rätta till det som blev fel och lära inför framtiden.

Advokat Anna Dahlbom säger till DN att åklagarnas beslut innebär en viss upprättelse för pappan.

– Jag tycker ändå att förhörsmetoderna borde ha kritiserats ännu skarpare. Det var det som fick min klient att lämna ett falskt erkännande, säger hon.

Ett knappt år har gått efter den friande domen. Pappan och mamman lever fortfarande tillsammans. Tvillingbarnen är alltjämt omhändertagna och föräldrar har ett begränsat umgänge med dem.

Föräldrar kämpar nu för att återfå vårdnaden om sina barn.

Läs mer: Pappa pressades att erkänna misshandel av sina spädbarn – frias

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.