Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hård kritik mot lag om smittskydd

Smittskyddslagen säger att den som har hiv är skyldig att upplysa varje tilltänkt sexpartner om sin hivstatus. Men lagen motverkar sitt syfte, hävdar läkare och gayaktivister – den snarast ökar spridningen av hiv.

Som hivpositiv måste man använda kondom och undantagslöst berätta om sin infektion inför varje person man tänker ha sex med.

Detta kan låta självklart – men så enkelt är det inte, enligt Anders Björnum, ordförande för stödföreningen Posithiva gruppen:

– Vi som är homosexuella och hivsmittade är föraktade i samhället. Många av oss är ensamma och isolerade, och vi lever med en fotboja av tvång. Vi kan inte få kärlek och sex utan att tvingas berätta om vår i mångas ögon så skamliga infektion, och när vi gör det är risken mycket stor att vi blir brutalt avvisade och utsatta för kränkningar eller illasinnade rykten som gör oss ännu mer utstötta.

Denna situation är så svår att ganska många män som har sex med män helt enkelt låter bli att hivtesta sig, hävdar Anders Björnum – upplysningsplikten i lagen avskräcker dem från att ta reda på sanningen.

– De stoppar huvudet i sanden och knullar runt som om hiv inte fanns, och av dem som gör så är det väldigt många som låter bli att använda kondom. De kan mycket väl vara smittade utan att ha en aning om det.

Det är troligen genom dessa män som hiv sprids i första hand – de allra flesta av de cirka 2.000 homo- eller bisexuella män i Sverige som har registrerats som hivpositiva följer troligen föreskrifterna i smittskyddslagen. De står dessutom under ständig läkarkontroll, och bromsmedicinerna de äter tvingar ner virusnivån i kroppen.

– Risken att man som hivpositiv smittar någon när man står på behandling är mycket liten, förklarar överläkare Anders Karlsson på Venhälsan i Stockholm. Men de som låter bli att testa sig och tar stora risker i sexlivet – de kan ha massor av hiv i blodet.

Han och hans kolleger på Venhälsan ställer i genomsnitt en hivdiagnos i veckan. Var fjärde av de drabbade männen har ännu inte fyllt trettio, och var tredje har varit infekterad i flera år och kanske fört smittan vidare.

Även Anders Karlsson tror att smittskyddslagen kan avskräcka män som tar stora risker i sexlivet från att hivtesta sig.

– De allra flesta som misstänker att de kanske är smittade går och testar sig. Men visst finns det individer som väljer att låta bli, dels för att de är rädda för sanningen, dels för att slippa inskränkningar i sitt sexliv.

Samtidigt kan lagen invagga personer som inte tror att de är infekterade i en falsk säkerhet, det ser till exempel Mikael Andersson på RFSL Rådgivningen Skåne i sitt arbete.

– Många av de homo- eller bisexuella män som kommer hit förlitar sig så på smittskyddslagen att de har oskyddat sex med okända män utan att fråga om deras hivstatus. De räknar med att den som har hiv följer lagen och berättar.

Mikael Andersson anser liksom större delen av gayrörelsen att regeln om upplysningsplikt borde strykas ur smittskyddslagen.

– Den motverkar sitt syfte, jag tror att den snarast ökar smittspridningen. Om två personer har sex måste båda ta fullt ansvar så att ingen smitta överförs.

Läkaren Anders Karlsson håller med:

– Regeln om upplysningsplikt är kontraproduktiv. Den ger en falsk trygghet, och vi skulle få fler att komma och testa sig om den försvann.

Läs också: Fler smittas av hiv

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.