Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hard-vind-orsakar-lavinfara-i-sodra-lappland/

Sverige

Hård vind orsakar lavinfara i södra Lappland

Lavinfaran är stor i södra Lapplandsfjällen.
Lavinfaran är stor i södra Lapplandsfjällen. Foto: Nisse Schmidt / TT

Kraftiga snöfall, hård vind och snödrev på kalfjället innebär att lavinfaran är stor i de södra Lapplandsfjällen.

– Vi har fått 100 centimeter snö de senaste fem dagarna och vinden har varit kraftig, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

TT Text

Varningen utfärdas av Naturvårdsverkets lavinprognostjänst och gäller fram till lördagskvällen. Stor lavinfara innebär den näst högsta nivån på en femgradig skala, enligt Naturvårdsverket och lavinexperten Wikberg poängterar de stora riskerna:

– Drevsnöflaken förflyttar sig genom mycket vind. Det gör att stora laviner kan komma utan förvarning, säger han och konstaterar att vinden främst har varit sydlig. Vindhastigheten ska dock avta under dagen.

Varningen gäller främst lavinterräng, alltså branta fjällsluttningar och områden direkt nedanför sluttningarna, där flera stora laviner kan gå det närmaste dygnet.

Lavinfaran kan bestå eftersom det tar tid för snötäcket att stabilisera sig. Dessutom är sikten dålig, vilket gör det svårare att upptäcka farliga sluttningar.

Naturvårdsverkets lavinprognoser tas fram bland annat genom sattelittjänster och i samarbete med SMHI. Wikberg säger också att samarbetet med lokala observatörer har stor betydelse för att avgöra den verkliga risken.

– Just nu är faran stor i till exempel Kittelfjäll, där många turister finns, säger han.

Förutom bland annat Kittelfjäll med Borkafjället, Marsfjället på 1.589 meters höjd och Offerskalet i Vilhelmina kommun i Västerbotten, så är även västra Vindelfjällen och de norra Jämtlandsfjällen farozoner.

I Abiskofjällen och Riksgränsenfjällen och Västra Vindelfjällen är lavinfaran betydande, det tredje steget av fem på lavinskalan enligt lavinprognosen.

Ämnen i artikeln

Norrland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt