Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 23:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/harda-ord-i-budgetstriden-alliansen-lockar-med-mer-skolpengar/

Sverige

Budgetdramat i Göteborg: Socialdemokraterna planerade fälla Alliansen

Bild 1 av 3 Axel Josefson (M) är kritisk till Socialdemokraternas och Demokraternas krav på en så kallad återremiss av budgeten. I förgrunden partikollegan Hampus Magnusson.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3 Martin Wannholt, Demokraterna, under budgetdebatt i Göteborgs kommunfullmäktige.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3 Jonas Attenius, Socialdemokraterna, under budgetdebatten i Göteborgs kommunfullmäktige.
Foto: Tomas Ohlsson

För att möta hotet om stoppad budget valde Alliansen i Göteborg natten till måndagen att sockra anslaget till grundskolan med 137 miljoner. Men det hjälpte inte. Socialdemokraterna övervägde dock före helgen att gå ännu längre – och begära att fälla hela Alliansens budget.

Det säger S-ledaren Jonas Attenius till Dagens Nyheter efter att budgetfullmäktige avbrutits långt innan debatten hunnit avslutas.

Utanför Börshuset stod tre demonstrationsgrupper som var och en försökte göra sina röster hörda:

En var #vistarinteut-gruppen som stått där tre år i rad.

– Vi kämpar för att de runt 1.000 ensamkommande som finns här i Göteborg inte ska glömmas bort, sade talespersonen Anders Göransson.

Intill dem stod Lärarförbundet med protestplakat mot Alliansens budgetförslag, medan Västsvenska Folkinitiativet fortsatte kampen mot tågtunneln Västlänken.

Lärarförbundet var en av protestgrupperna utanför Börshuset. I mitten Andrea M Meiling, ordförande i Göteborg. Foto: Lars Näslund

 

Inne i fullmäktigesalen uppstod en tre timmars het ordväxling mellan gruppledarna där anklagelser om bristande ansvar haglade. Den avslutades med votering om den begäran om återremiss av budgeten som Socialdemokraterna och Demokraterna hade begärt bara timmarna dessförinnan.

Voteringen slutade 30-30, och eftersom 27 ja-röster räckte var saken klar: Alliansstyret får till 13 november på sig att samtala med övriga partier och justera sin budget. De rödgrönrosa, MP, V och Fi, valde att inte stödja återremisskravet. 

Men vad hade föranlett detta sistaminuten-drama? Som DN skrev på söndagen höll Socialdemokraternas fullmäktigegrupp i torsdags ett extramöte. 

– Vi hade en diskussion då om att i dag fälla Alliansens budgetyrkande, säger S-ledaren Jonas Attenius.

– Men observera att det gällde budgeten, inte själva styret av staden. Nu fick vi den möjligheten med återremiss i stället i och med att Demokraterna ville detsamma, och vi kan konstatera att nu närmar sig Alliansen våra anslagsramar till skolan. Nu får en möjlighet att samtala. Det är förstås betydelsefullt att skolan får mer pengar, även om det inte är enbart där vi har invändningar.

Vad som hade hänt om Socialdemokraternas tanke från i torsdags om att inte endast begära återremiss, utan att direkt fälla Alliansens budget, hade blivit verklighet är en öppen fråga. För framgång hade det sannolikt krävt att de rödgrönrosa skulle ha anslutit sig, och då hade Alliansstyret också i praktiken fallit. 

Men även en sådan situation hade varit problematisk, både för S och de rödgrönrosa. En faktor i spelet handlar om de presidieposter som de rödgrönrosa partierna fick i en överenskommelse med Alliansen efter valet, då S alltså förpassades till den politiska läktaren. Socialdemokraterna skulle, i de överläggningar som nu följer, kunna ta upp presidiepostfrågan.  

Demokraternas Martin Wannholt sa efter måndagens dramatik att de är nöjda med att Alliansen är beredd att backa om skolan. Även där kan en förhandlingssituation för att erbjuda budgetstöd nu uppstå. Efter att motståndet mot Västlänken som huvudfråga förlorat kraft är D i behov av att visa på fler framgångar. 

– Det är möjligt att det här räcker. Men vi vill gå igenom läget noga och se till att de samtidigt sparar i budgeten på andra håll. Nu har vi skäl att vara lite glada, även om det varit lite hårda ord i media, säger Wannholt.

Om de senaste dygnens händelser och S första plan att direkt begära att fälla Alliansens budget, säger Wannholt:

– Vi blev färdiga med beslutet om återremiss först i lördags kväll. S-planen att fälla budgeten tyckte jag var overkill. 

Eftersom anslagen till skolan var i fokus hamnade utbildningsansvariga kommunalrådet Helene Odenjung, Liberalerna, särskilt i hetluften. Hon efterlyste gång på gång besked om hur S kunde räkna in statsbidrag för kommande år som regeringen ännu inte beslutat om.

– S vekar ha tappat förmågan hur man styr en stad. Vi är beredda att ta ansvar, det här är ju ingen sandlåda. Jag uppfattar att S har hamnat där nu.

Kd-kollegan Elisabet Lann fyllde på:

– S låter som om vi stulit makten från någon. Det som skett i dag är djupt beklagligt. Det spär på politikerföraktet. 

... medan S kommunalråd, Viktoria Tryggvadottir Rolka, lät nöjd.

– Oavsett om det har varit en tuff dag i dag så har vi lyckats rädda en av våra viktigaste frågor, skolan, från jättebesparingar. Det känns bra att de vikit sig där. 

Efteråt gick debatten mellan vänsterpartistiska och socialdemokratiska debattörer varm. Till exempel skrev Josef Akar, stadssekreterare hos S: ”Vänsterpartiets gruppledare fick en rak fråga om han kunde tänka sig att, som S har lovat, stötta ett annat förslag än sitt eget för att fälla högerstyrets systemskifte. Beskedet: Han släpper fram högern.”

Det fick V-ledaren Daniel Bernmar att replikera: ”Det är ganska enkelt. V, MP och Fi sa för 1,5 år sedan att vi inte kommer rösta på en budget vi inte förhandlat. Vi är större än dem men S vill inte förhandla med oss. De vill bara förhandla med Alliansen. Om de ändrar sig är jag den första att fira!”

Moderaternas Axel Josefson sade efter att budgetbeslutet skjutits upp att han inte vill spekulera i Socialdemokraternas motiv till återremissen.

– Nu tar vi förstås kontakt med S och D för att höra vad de vill. Det är en rimlig förväntan att få veta det. 

Varför kan ni plötsligt lägga 137 miljoner mer på grundskolan?

– Vi har ju ett krav på oss om två procents överskott, och 137 miljoner är den marginal vi har kvar att ta för att ändå klara den nivån.