Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hårdare krav för skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen i Skåne kommer att bli hårdare i bedömningarna när man ska bevilja skyddsjakt på varg — det framgår av tillståndet som utfärdades för norra Skåne i veckan, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Fårägare måste bli bättre på att sätta upp ordentliga stängsel kring sina hagar, annars blir det inga jakttillstånd i framtiden.

– En djurägare har en skyldighet att se till att djuren inte råkar i fara. Många har bara en tunn tråd runt sina djur och det är inte tillräckligt. Tror man att skyddsjakt löser problemet är man naiv,säger Annelie Johansson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen, till tidningen.

På LRF Skåne, som sökt och fått tillstånd att jaga den aktuella vargen, menar man att mer stängsel inte hjälper mot vargangrepp.

– Det här verkar bygga på okunskap från länsstyrelsens sida, säger vice ordförande Stig Lundström till Jakt & Jägare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.