Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hårdare krav på taxi

Riksdagen vill röja upp i taxidjungeln. ”De nya kraven välkomnas av alla utom de oseriösa taxichaufförerna”, säger Anders Ygeman (S), ordförande i riksdagens trafikutskott.

Riksdagen uppmanade på onsdagen regeringen att tillsätta en utredning för att få bukt med problemen gällande skattebrott och orimligt höga priser hos friåkare, som framförallt drabbar ovetande turister i Stockholm.

Dessutom ska kravet på lokalkännedom för taxichaufförer i Stockholms län vara kvar.

Transportstyrelsen beslutade att slopa kravet från den första april 2012, men oppositionen körde över regeringen och kräver att det återinförs.

– Utan lokalkännedom kan inte chaufförerna göra sitt jobb. Vi har hört många historier om hur taxichaufförer misslyckas med den mest grundläggande uppgiften att hitta rätt adress, säger Anders Ygeman.

Regeringen får också i uppdrag att införa obligatoriska redovisningscentraler för taxametrar efter en motion från Socialdemokraterna. Enligt deras förslag ska alla taxichaufförer vara anslutna till redovisningscentraler, dit ersättning och köruppdrag rapporteras, för att de ska få taxitillstånd. Något Ygeman tror kommer medföra att oseriösa aktörer lämnar branschen och innebär intäkter på 400 miljoner kronor som tidigare gått förlorade på grund av svarttaxi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.