Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hårdare regler drabbar kustfisket

Nya regler ska öka lönsamheten för svenska yrkesfiskare, men lagändringen slår mot dem som inte har råd att satsa. Det innebär att den tynande fiskarkåren kan minska ytterligare.

2009 införde Sverige individuella kvoter för pelagiska fisket – storskaligt fiske – av bland annat sill och makrill på öppet hav. Systemet ledde till att fiskarna kunde börja handla med kvoträttigheterna.

Nu kan Havs- och vattenmyndigheten komma att införa samma system för resten av fisket.

– Det verkar som att regeringen kommer att ge oss de lagliga möjligheterna att göra detta till 1 januari nästa år, säger Bengt Kåmark, utredare vid myndigheten, och förklarar att förändringen harmonierar med EU:s andra nyligen införda EU-regler.

När Danmark genomförde samma system över hela linjen reducerades landets fiskeflotta till en tredjedel.

Systemet gynnar de fiskare som har råd att investera i större kvoter och fler båtar. Nu vill Sverige gå samma väg.

Men nyordningen riskerar att ytterligare försvåra för det småskaliga fisket. Bengt Kåmark säger att det hela tiden pågår diskussioner om hur man ska underlätta för dessa fiskare och se till att sysselsättningen i kustsamhällena upprätthålls, men medger att det är svårt att peka på direkta åtgärder som genomförts.

Kåmark säger sig ha förståelse för att fiskare som Christian Johannisson upplever att det blivit hårdare regler och mer byråkrati.

– Vi har en gemensam fiskeripolitik och vi kan inte lätta på de generella EU-reglerna. Egentligen kan vi bara införa justeringar som innebär strängare regler, säger Kåmark.

Henrik Loveby, ordförande i förbundet Yrkesfiskarna, ser ålderstrukturen i kåren och bristande lönsamhet som huvudskälen till den dramatiska minskningen av fiskare under 2000-talet.

Han tror antalet kommer att fortsätta minska från dagens drygt 1 400 och plana ut vid cirka 1 000 aktiva.

– I takt med att det blir färre fiskare kommer vi att få allt svårare att försörja den egna marknaden och vårt importberoende ökar ytterligare, säger Loveby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.