Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/harprover-visar-lilla-hjartats-mamma-missbrukade-redan-nar-flickan-flyttade-hem/

Sverige

Hårprover visar: Lilla hjärtats mamma missbrukade redan när flickan flyttade hem

Mammans missbruk pågick redan innan den treåriga flickan lämnade familjehemmet och flyttade till sina biologiska föräldrar. 

Den rättskemiska undersökningen visar att mamman hade flera narkotikaklassade preparat i kroppen.

När tvångsvården av den treåriga flickan prövades i kammarrätten hösten 2018 framförde socialnämnden misstankar om missbruk i familjen. Nämnden poängterade också att föräldrarna vägrade drogtester och att socialtjänsten hade mycket liten insyn i familjen.

Men kammarrätten bedömde att det inte fanns en ”påtaglig risk” för flickan att lämna familjehemmet och flytta till de biologiska föräldrarna. Deras situation hade förbättrats jämfört med när flickan omhändertogs. 

I fredags åtalades treåringens mamma för mord, synnerligen grov misshandel i två fall och brott mot griftefriden. Hon nekar till brott.

Enligt åklagaren har mamman, tillsammans och i samförstånd med pappan, gett både treåringen och hennes yngre bror flera narkotikaklassade preparat. Hårprover visar, enligt åtalet, spår av preparaten flera månader tillbaka i tiden. 

Den rättskemiska undersökningen visar att mammans eget missbruk pågått under lång tid. 

Enligt hårprover som analyserats av Rättsmedicinalverket har hon använt flera olika narkotikaklassade preparat, uppemot ett år tillbaka i tiden. 

Det handlar bland annat om fentanyl, ett narkotikaklassat preparat som normalt sett används för smärtlindring inom sjukvården. I proverna syns också användning av tramadol och oxikodon – narkotikaklassade preparat som liknar morfin och heroin. Analyserna visar också på spår av flera bensodiazepiner, lugnande preparat.

Proverna togs den 10 februari i år. Det betyder att missbruket pågick under perioden då Lilla hjärtat slussades hem från familjehemmet till de biologiska föräldrarna. Den processen avslutades i april 2019. 

Den rättskemiska undersökningen visar också att mamman använt amfetamin under Lilla hjärtats sista månader i livet. 

Helena Borin, enhetschef på socialtjänsten i Norrköping, säger att uppgifterna om mammans missbruk tyvärr inte förvånar. 

– Vi var mycket osäkra på deras drogfrihet och var tydliga i rätten med att de vägrat lämnat drogtester och att det var ett av flera skäl till att vården med stöd av LVU skulle stå fast, säger hon. 

DN har upprepade gånger sökt mammans försvarare, advokat Per Oehme, som även företrädde mamman under LVU-förhandlingarna i förvaltningsrätten och kammarrätten. 

Åklagare Anna Lander har avböjt att kommentera uppgifterna. 

Läs mer: De kallade henne Lilla hjärtat – hon fick inte fylla fyra år